29 March 2011

PancaIndera ku PadaMu

Assalamualaikum..

korang tahu metafizik?
usah dikenang benda yang dah tiada
erm..apa maksud ayat ni sebenarnya?
macam biasa la, setiap perkara tu mesti melibatkan individu, benda, atau situasi
selalunya la kan, sesuatu yang kita kenangkan tu mesti benda yang kita sayang kan?
kalau tak sayang buat apa nak kenang, buat semak memori je
jadi, ada bebarapa sebab kenapa kita sayang kan sesuatu tu
my lecturer said to me



"we would love something more if we use more our senses to them"
ha'a, betul juga kan
kata aku dalam hati, hehe

cuba kalau kita buat tak endah je benda yang berlaku kat sekeliling kita,
sure sure kita tak kan ambil tahu punya lah
macam cikgu tengah mengajar
ambil la perhatian sikit,
kalau tak, hah, korang pun faham sendiri,
ada la kang yang terpinga pinga mencari orang untuk bertanyakan soalan

ok ok, subjek utama yang aku nak cerita kan ni bukan tu..
baru mukadimah je tu
heh heh
hah
the topics to be peeled was..
seperti yang tertera kat atas sekali tu la


sayangnya kita akan sesuatu bergantung kepada seberapa banyak pancaindera yang kita gunakan kepadanya
kita pandang, kita dengar, kita rasa, kita sentuh, kita hidu
aku jamin, korang mesti boleh ingat benda tu sampai bebila
if, korang sesungguh menggunakan senses korang tu
contoh yang lecturer aku bagi
wondering if you talk, you see, you smell, and you touch her..
hu??
mesti korang akan ingat dia
ermm..siapa pernah mengalaminya tu tau la
-,-'

dan seterusnya, kita boleh apply kan cara ni untuk mengenal Allah
Tuhan yang menciptakan kita
the more senses we use towards Allah
the more we can love Allah,
ha..

tenang air

berbalik kepada sesuatu yang kita sayangkan
nasihat aku untuk diri aku sendiri dan anda anda semua
selagi dia ada disisi kita
hargailah dia
sedaya upaya elakkan mereka berasa kesorangan
buat yang terbaik untuknya
semoga dia akan bahagia semasa saatnya mereka bersama kita
insyaAllah..
wallahualam
wassalam..

12 March 2011

Pengejar Dikejar

Assalamualaikum..
kemana tu Cik Nab~
kadang tersedar dan kadang-kadang tu tak
mungkin sebab kita dah terbiasa dengan apa yang ada kat depan mata kita
sampaikan benda kecil yang berlaku kat sebelah kita sendiri pun kita tak perasan
sama ada penting atau tidak
benda yang kita anggap tak penting tu mungkin akan memberi kesan impak yang besar kepada kita
dan mungkin
benda yang kita anggap penting itu sebenarnya hanya ingin melekakan kita
selalu sangat aku dengar orang-orang yang mencari pasangan ni berkata
"aku carik awek ni bakn ape, bile aku ade awek, aku rase hidup aku tenang je"
orang yang memberi ketenangan yang kita kejar tu tak semestinya kita dapat
tapi ketenangan dari Allah tu melebihi dari segalanya
orang kata
kita akan merasai perasaan yang sama terhadap seseorang tu
apabila dia rasa sesuatu terhadap kita
aku tak tau sejauh mana kebenaran statement ni
tapi sepanjang pengalaman aku hidup ni
( bajet cam dah lama je hidupnya )
memang aku rasa camtu juga
terutama sekali kalau kita benci orang tu, aku rase dia pun tak suka aku
cara dia layan aku pun aku dah tau

kau rasa?
but dont judge the book by its cover
tapi spesis aku..
judging the book by its cover
hehe
betul la kan, keperibadian menunjukkan akhlak kita
akhlak yang mantap mampu menonjolkan keperibadian yang sempurna
macam tokoh legend kita ( Muslim ) tu
Muhammad SAW
everyone recognizes that he is the perfect man
even the non-Muslim says that too
hah, kita yang beragama Islam ni berbangga la sikit
jangan cuba nak cemarkan nama Islam
kalau betul kita sayangkan Allah, rasul dan agama kita, agama Islam

ok ok, dah tersimpang dah
aku sebenarnya nak cerita tentang kita yang selalu mengejar apa yang kita
dan mencerca apa yang kita tak suka apabila memperolehinya
dari segi kebendaan atau apa-apa pun
manusia memang suka mengkritik
tambah lagi pengkritik
asyik nak mengkritik je
tapi kan, dah memang kerja dia mengkritik
mengkritik juga lah kerjanya
ah
tak kira la benda tu best atau tidak
selagi kita tak dapat apa yang kita nak
kita tetap komen komen komen
bak kata pepatah bagi betis nak paha
dah tu, apa yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran

contoh yang aku rase best kat sini ialah..
bayagkan lah korang tengah syok same sorang boy/girl ni
dalam mase korang kejar dia
ada orang lain yag kejar korang
aku rasa lah kan, kalau dah sure sure orang yang kita kejar tu dah berpunya
dan dah sure sure punya lah korang akan dihampakan
even kalau korang dapat pun boy/girl tu
orang sekeliling mesti cakap korang ni perampas kan
haha
jadi aku rase baik korang terima je orang yang mengejar korang tu
mungkin ada kebaikan yang tersembunyi pada diri dia
fikirkan yang positif, kalau betul dia tak ngam dengan kita
tak pa lah, selagi ada yang nak berkawan dengan kita, kita kena terima
tapi kalo dia jenis orang yang sakay
anda faham kan SAKAY
jangan la gatal-gatal juga nak berkawan dengan orang camtu
tinggal kan je jauh-jauh

hujan merupakan salah satu rahmat yang besar daripada Allah SWT
mesti korang pernah terbaca, terdengar atau ter yang seangkatan dengannya

bila kita minta hari yang indah, Allah turunkan hujan
jangan lah kita cepat putus asa dengan ketentuan-Nya
setiap apa yang Allah jadikan tu ada sebabnya
hujan yang Allah turunkan tu membawa gandaan kecerian bila lahirnya sang pelangi
nyaman rasa di hati kan
bagi yang tak merasai tu..hati korang dah keras kot?
banyak-banyak la berzikir ya
kurang kan gelak sakan, habis semua ilmu keluar kang


jadi kesimpulannya
redha dengan setiap ketentuan
tabah dalam setiap dugaan
kukuhkan iman bagi menghadapi godaan
isyaAllah
kemanisan iman itu akan terasa
wallahualam
wassalam..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...