29 March 2011

PancaIndera ku PadaMu

Assalamualaikum..

korang tahu metafizik?
usah dikenang benda yang dah tiada
erm..apa maksud ayat ni sebenarnya?
macam biasa la, setiap perkara tu mesti melibatkan individu, benda, atau situasi
selalunya la kan, sesuatu yang kita kenangkan tu mesti benda yang kita sayang kan?
kalau tak sayang buat apa nak kenang, buat semak memori je
jadi, ada bebarapa sebab kenapa kita sayang kan sesuatu tu
my lecturer said to me



"we would love something more if we use more our senses to them"
ha'a, betul juga kan
kata aku dalam hati, hehe

cuba kalau kita buat tak endah je benda yang berlaku kat sekeliling kita,
sure sure kita tak kan ambil tahu punya lah
macam cikgu tengah mengajar
ambil la perhatian sikit,
kalau tak, hah, korang pun faham sendiri,
ada la kang yang terpinga pinga mencari orang untuk bertanyakan soalan

ok ok, subjek utama yang aku nak cerita kan ni bukan tu..
baru mukadimah je tu
heh heh
hah
the topics to be peeled was..
seperti yang tertera kat atas sekali tu la


sayangnya kita akan sesuatu bergantung kepada seberapa banyak pancaindera yang kita gunakan kepadanya
kita pandang, kita dengar, kita rasa, kita sentuh, kita hidu
aku jamin, korang mesti boleh ingat benda tu sampai bebila
if, korang sesungguh menggunakan senses korang tu
contoh yang lecturer aku bagi
wondering if you talk, you see, you smell, and you touch her..
hu??
mesti korang akan ingat dia
ermm..siapa pernah mengalaminya tu tau la
-,-'

dan seterusnya, kita boleh apply kan cara ni untuk mengenal Allah
Tuhan yang menciptakan kita
the more senses we use towards Allah
the more we can love Allah,
ha..

tenang air

berbalik kepada sesuatu yang kita sayangkan
nasihat aku untuk diri aku sendiri dan anda anda semua
selagi dia ada disisi kita
hargailah dia
sedaya upaya elakkan mereka berasa kesorangan
buat yang terbaik untuknya
semoga dia akan bahagia semasa saatnya mereka bersama kita
insyaAllah..
wallahualam
wassalam..

2 comments:

✿puteri✿ said...

^_^..syg pd Allah lebih afdal dan
kekal selamenyeee... ^_^

nazrin izhar said...

=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...