28 July 2013

Kerana Niat

Assalamualaikum dan Salam sejahtera

did you know the power of niat?

sebuah topik yang agak sensasi untuk dikupas pada kali ini. Bersama saya, seorang diri, bagi membincangkan kesan-kesan atau kuasa yang ada pada suatu niat, untuk merubah situasi







tu dia, forum baq ang~







most of us already aware about the power of niat, but only a few of us take an action

(betul ke aku taip ni)




bagaimana, niat mampu membatalkan pahala amalan baik yang akan dilakukan?



basically, kita tahu yang niat untuk membuat kebaikan akan diberikan pahala. Tu baru niat, belum buat lagi. Kalau dah buat, subhanAllah..pahala lagi. Mudahnya untuk mendapatkan pahala, tapi masih kita malas. 

Berbeza dengan niat untuk membuat kejahatan. Tak sama macam niat untuk membuat kebaikan. Niat untuk membuat jahat tak akan dicatit sebagai dosa selagi belum melakukannya. See, betapa kasihnya Allah pada kita? Mudahnya Dia untuk memberi pahala kepada kita, dan betapa belasnya Dia terhadap kita..




tapi apa yang kita balas?

mudahnya kita berpaling dari kurnianNya
dengan niat, hati memberi isyarat kepada otak untuk bersedia dengan apa yang akan dilakukan. Jika niatnya salah, maka berkemungkinan besar, perlakuannya juga adalah sia-sia




Situasi 1: Nawaitu nak ke masjid, nak buat solat tarawikh la katakan.
"wah, pergi mana malam ni, wangi-wangi bagai ni?"
"wa nak pegi masjid negeri, tarawikh 20 rakaat punya~"
"pergh..semangat-semangat..tapi apsal lain macam je gayanya?"
"apa salah aku bergaya, nak ke rumah Allah?"
"iye tapi..selalunya hari Jumaat ko pegi rumah Allah, takde la berserban, berjubah bagai..ko jadi imam eyh?"
"apa ko ingat, imam je la boleh berserban berjubah bagai?"
"takde la..aku risau kau pergi ke masjid tu buat benda lain pulak, kata nak solat, tapi mengorat..anak imam tu dah la comey-comey"
"aku tau"
"hah?"



Situasi 2: Menderma kepada anak yatim, plat cek besaq tv plasma 40 inci tu baq ang.
"dengan ini, saya menyerahkan wang bantuan sebanyak 30 ribu ringgit Malaysia kepada rumah Al-Ehsan ya, saya ulang, 30 ribu ringgit Malaysia, highlightkan disitu"

"bagus dia kan, bagi derma kat anak-anak yatim, besar pahalanya tu.."
"betul..banyak keuntungannya orang yang bersedekah kat anak yatim ni"
"kalau la aku kaya, aku pun nak sedekah kat anak yatim jugaklah, mesti banyak pahala yang aku dapat kan?"
"erm..tak salah kalau kita nak mengharap balasan dari Allah, tapi yang takutnya, jadi riak. Menunjuk-nunjuk kebaikan yang kita buat. Hangus pahala bro~"




Situasi 3: Share ilmu-ilmu Islamik dekat Facebook dengan Twitter.
"aku nak share benda ni dekat Facebook dekat Twitter dekat Instagram dekat LinkedIn dekat MySpace dekat Google+, dekat mana-mana lagi lah tempat yang aku boleh share, supaya awek-awek muslimah mahupun tidak, asalkan comey, jatuh hati dengan aku, wah hah ha~" berkata beliau sendirian





bila ditimbang segala amalan di akhirat kelak, ganjaran dari perbuatan baik kita masa di dunia dulu, yillek
















ikhlaskan hati, lillahita'ala

wallahualam
wassalam..

22 July 2013

Kau Puasa?

Assalamualaikum dan Salam sejahtera

kau puasa?



eyh of course..malu la weyh, dah tua bangka pun tak boleh puasa..apa? lapar? ko pernah puasa sunat ke dak?

amboi..macam puasa kau hebat sangat je nak compare-compare dengan puasa orang lain



sinonimnya, bulan puasa ni dikaitkan dengan bazaar Romadhon. Time ni la orang nak buat untung lebih. Puasa setahun sekali kan, berbuka mesti nak grand punya..sebab tu keluar nama makanan pelik-pelik, strategi pikat hati pelanggan gittew

"ha..boleh tengok, boleh tengok, boleh tengok!"
"ha bang, ha kak, sikit lagi sikit lagi!"
"aa..boleh boleh boleh, boleh rasa!"

oit


selain daripada makanan yang sedap-sedap dan pelik-pelik belaka tu, ada jugak orang jual diri. Bukan harga diri, tapi mencari publisiti, bak kata cikgu aku, menca-pub. Especially awek-awek yang bajet hot dan mamat-mamat yang bajet style tu, disinilah lahirnya artis tak feymes yang tak pernah berdaftar dengan kementerian artis pun

nampak, betapa menyampahnya aku dengan mereka

selalunya macam tu la, sampai ada yang buat kempen,
"ayuh jadikan bazaar Romadhon sebagai kawasan menutup aurat"

sampai macam tu sekali suasananya..



tapi dalam masa yang sama, bazaar juga punya manfaatnya yang tersendiri. Macam masjid jugaklah, tempat dimana banyak orang berkumpul. Selalunya orang tu susah sangat nak jumpa kat masjid/surau kan, tup tup, ada pulak muka dia kat bazaar ..eyh, ok la tu, susah-susah dia nak ke masjid/surau, sekurang-kurangnya dia berpuasa..

Bagi yang terlalu sibuk dengan urusan harian, mungkin dapat jumpa member-member kat bazaar. Student yang study jauh dari rumah, macam aku ni kan, dekat bazaar la dapat jumpa balik member-member lama. Ada yang dah kerja, ada yang tengah belajar lagi..yang boroi sebab dah kahwin pun ada.





dan yang paling aku suka sekali time-time bulan puasa ni, tengok telatah budak-budak kecik ni ha. Benda merepek-repek dicakapnya, entah mana la belajar..tapi kelakar.

pukul 6 pun belum lagi yob~

1. Kes lapar
sedang bersiar-siar di kawasan kampung..
"Abang, kuda!"
tergelak sikit
"eh tak, kerbau"
tergelak lagi
"la..lembu"
wah haha~


2. Kes curik-curik minum air paip
suatu petang di sekolah agama rakyat
"ha..apsal mulut kau basah? kau minum air eyh?"
"mana ada, aku ambil air sembahyang kat rumah tadi"
"ouh.."
"urpp~"
kantoi


3. Kes aurat
di tempat mengambil wudhu'
"ha..nampak urat, nampak urat, batal puasa!"
"mana ada, kalau nampak urat tak batal puasa la"
"tapi berdosa..kenapa kau  tarik seluar kau?"
"aku nak ambil air sembahyang la"
"kan tadi dah ambil?"
"aku makan tadi, kena ambil air sembahyang balik"
"ouh..kalau makan, kena ambil air sembahyang balik eyh?"
"entah la"
korang ni puasa ke tak =.='


4. Kes berbuka
semasa sedang berbuka puasa
"mak, mak dah makan belum?"
"belum, kejap lagi mak makan la..kenapa?"
"ni ikan, Adik tak nak makan dah, mak makan la"


patutnya kita nasihatkan dia, kongsikan ilmu, ajar mana yang patut..bukan gelakkan










macam aku tak gelak pulak kan

wallahualam
wassalam..

Ubat Rawat Sakit atau Ubat Cari Penyakit?

Assalamualaikum dan Salam sejahtera

tazkirah dekat masjid semalam, pasal ubat-ubatan, yang berdaftar dan yang tak berdaftar dengan kementerian kesihatan. Bahaya ubat-ubatan buatan sendiri, jenis-jenis ubat dan kesannya..4 ubat yang popular di Malaysia yang ditekankan semalam
1. Kosmetik
2. Ubat kurus
3. Ubat kuat
4. Steroid

ni antara nasihat dia
1. cara kosmetik mencerahkan kulit? umpama mencurah asid ke muka, memang pada mulanya akan mencerahkan, sebab dihakisnya kulit-kulit luar yang terdedah pada matahari. Tapi lama-kelamaan, kulit menjadi terlalu nipis dan kecenderungan mendapat kanser kulit.



2. ubat kurus selalunya 'membasuh' minda kita. Sedang perut merasakan lapar, kesan ubat tersebut memaksa otak berkata tidak lapar. Mungkin sebulan dua bulan, berat kita akan susut. Tapi kesannya pada otak kita yang terlalu banyak dipaksa, kemungkinan saraf akan rosak dan akan menyebabkan kita hilang kewarasan.



3. ubat kuat ni tak banyak yang saya boleh cakap. Cumanya perlu diingatkan bahawa jumlah dos yang perlu diambil oleh seseorang itu berbeza mengikut tahap kesihatan seseorang. Overdose mungkin boleh menyebabkan kematian. Sebabnya, ubat kuat ni akan membesarkan salur darah kita, kalau jangtung kita tak dapat tahan, tu yang boleh jadi strok.



4. steroid lebih dikenali dengan nama ubat papan. steroid ni paling popular dekat kawasan-kawasan felda. Pakcik makcik ni selalunya kerja kuat kan, so sakit-sakit sendi tu perkara biasa. Bila ambil steroid ni, memang badan kita serta-merta hilang sakit. Malah doktor pun mungkin akan syorkan ubat ni, tapi dalam tempoh yang terhad, bukan berlarutan. Pengambilan yang terlalu kerap untuk jangka masa panjang, akan menyebabkan kerosakan buah pinggang, penyakit hati. Sebabnya, bila kita makan ubat, racun akan ditapis di hati atau di buah pinggang. Bila dah banyak sangat benda-benda yang tak patut ni dikumpul, rosak la jadinya.





kesimpulannya, tak salah nak ambil ubat-ubat ni..cuma kita kena tahu lah, sah ke tidak, boleh pakai ke tidak, sesuai ke tidak, jangan main tibai je..






well, macam makan nasik. Kalau makan secara cukup, mungkin bermanfaat, beri tenaga pada kita. Tapi kalau over? Mintak sakit namanya..

wallahualam
wassalam..

20 July 2013

Kawan Saya Bercouple

Assalamualaikum dan Salam sejahtera

ketahuilah, bahawasanya aku adalah seorang yang sangat membenci dan menghalang sekeras-kerasnya aktiviti pra-matang, yakni bercouple

tengok, muqaddimah pun dah seram, ha..

don't you ever try to do this unless you're a halal married couple
yeah, ekceli aku tau, aku faham perasaan korang (ecece, macam aku tak je kan) yang ingin disayangi dan diberikan perhatian. Aku sendiri pernah mengalami waktu-waktu sebegitu, mungkin aku lagi jiwang daripada korang, who knows? Allah did :)

jadi, mengapakah aktiviti bercouple ini dikatakan sebagai aktiviti pra-matang? Sungguhpun penggiatnya adalah dikalangan mereka-mereka yang boleh digelar pakcik atau makcik, yang sudah berumur? ehem

jelas dalam firman Allah dalam surah Al-Isra' ayat 32, yang bermaksud
 “dan janganlah kamu mendekati zina sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk"

perlu untuk kita highlightkan disitu bahawa, JANGANLAH KAMU MENDEKATI ZINA bukannya JANGANLAH KAMU BERZINA

tertekan Caps Lock pulak

yes yes..memang kita tak berzina, couple tu bukan berzina pun..tapi ianya salah satu perbuatan yang mendekatkan diri dengan zina

bak kata seorang cikgu aku ni,
 "apa pun alasan kamu, kamu masih bercouple. Yang mana bercouple itu sendiri mendekatkan kamu dengan zina. Matlamat tak menghalalkan cara brother.." sambil mengangkat-angkat keningnya.

tapi kenapa pra-matang? jeng jeng jeng~

pra-matang itu sendiri bermaksud, the process on getting matang. Kanak-kanak pun tak, dah matang pun bukan, di tengah-tengah.

well, dah tau couple tu mendekatkan diri dengan zina, buat jugak. See, disinilah terletaknya sikap ketidak-matang-an tersebut. Kita gagal mengawal hati, perasaan, dan yang lebih penting, gagal mengawal otak untuk membuat perkara yang sepatutnya. Semua orang ada hati, semua orang ada perasaan, tapi mengapa mereka boleh bertahan untuk tidak memilih jalan cinta yang sia-sia? Jawapannya adalah pada cara mereka mengatasi rasa keinginan itu.

sorrylah sahabat, aku tak dapat datang majlis pernikahan kau, dapat tengok gambar ni je..
sebenarnya, aku ni bukanlah kejam sangat, sampai nak membenci pelaku couple. Dalam pada tu, aku sendiri pun berdoa jugak, semoga kawan-kawan aku yang dah terlanjur bercouple tu, cepat-cepat kahwin dan cepat-cepat dapat anak. Tu la makna sayang kan? Sama-sama membesarkan zuriat.

kalau diorang ada masalah pasal couple, takda lah sampai aku maki hamun
"hah padan muka kau, nak sangat couple kan, hah, rasakan!!"
aku faham kawan-kawan aku, even kalau aku tak faham pun, aku cuba bayangkan yang aku sendiri kat tempat dia..awek dia student medical kot, bakal doktor tu, mesti cun

uhuk

aku cuba selesaikan masalah diorang, dalam masa yang sama, cuba bagitau diorang, jalan yang terbaik selain daripada terus bercouple.

ada antaranya memberi alasan bahawa, nak kenal isi hati pasangan sebelum berkahwin..berapa tahun kau nak kenal pasangan kau? gila lama..kalau kata sebulan ke, seminggu sebelum bernikah ke, ok lah jugak. Tapi kan, berkenal-kenalan dengan lebih mendalam, selepas bernikah akan lebih suweet gitu..nak kenal basic je? Islam ada ta'aruf :)

bagi yang belum bercouple, tak perlulah dicuba-cuba, takut nanti tergoda
buat yang sudah bercouple, cepat-cepatlah kahwin, awak tu dah banyak buat dosa, kot kiok tengah jalan ke, ha..
dan buat yang bakal mendirikan rumah tangga..alhamdulillah! saya sangat bangga dan teruja dengan anda! dan sedikit jealous

(lepas habis belajar, mudah-mudahan dapat tackle dia)

dah, tunaikan mana yang tak tertunai lagi tu

wallahualam
wassalam..

19 July 2013

Wajah Baru Blog

Assalamualaikum dan Salam sejahtera


sepertimana yang dapat anda semua lihat, blog saya kini berwajah baru.

yeah.

special thanks to Ameera Azahari for encouraging me redesign my blog :)
sebelum ni kalau korang tengok, macam terbuang je blog ni kan, post baru takde, designnya pon sama je..takde kelip-kelip terbang bagai kan. Actually, aku agak menyampah dengan benda-benda macam tu. Satunya memberatkan page kan. Keduanya, buat semak mata je tengok, takde serinya. Aku lagi suka warna-warni, walaupun tak bergerak-gerak, ianya lebih menenangkan.



kini, blog saya lebih mesra pengguna (gittew). Jika anda menggunakan laptop yang berskrin sentuh, maka anda dapat tahu akan mesranya blog saya. hehe.



nampak tak ikon tiga ketul kat sebelah kiri ni ha, ha..disitu anda boleh ke mana-mana profil sosial saya yang mana, setiap satunya punya karakter yang berbeza-beza. Bukan tak tetap pendirian, cuma menyesuaikan diri dengan keadaan. Kadang-kadang anda boleh lihat saya sebagai seorang yang gila-gila, dan tiba-tiba serius yang menakutkan, sangat seram. Tiba-tiba jadi Ustaz segera, 5 minit bersama Nazrin Izhar.

*pfft



Actually, aku bukanlah pelajar lepasan mana-mana sekolah agama, maka ayah aku pun bukannya Imam masjid, Ustaz ke Ustazah..cumanya, aku suka berkongsi ilmu yang ada. Aku selalu ingatkan diri aku sendiri, apa yang aku ada, tak semestinya orang lain ada. Dan apa yang orang lain ada, tak semestinya aku ada. Sebab itu perlunya perkongsian ilmu, saling ingat-mengingatkan. Lumrahnya manusia ini adalah makhluk yang pelupa, perlu sentiasa diingatkan..dan mungkin kerana itu juga kita diciptakan berpasang-pasangan, agar yang satunya mengingatkan yang lain.




kejap saya kejap aku

aku menyesuaikan diri dengan keadaan, ye lah, bukan kau sorang je baca post aku ni

bukan anda seorang saja yang membaca post saya..


cara nak didik anak pun perlu mengikut kesesuaian. Dari lahir hingga umur 6-7 tahun, berikan kasih sayang sepenuhnya. 7 hingga 13 tahun, ajarkan perkara-perkara yang perlu sebagai seorang manusia, jika perlu dihukum, hukum secara berpatutan. Beritahu dia akan menfaat disebaliknya. 13 hingga 18-21 tahun, jadikan mereka sebagai kawan kita. Kongsi suka duka bersama, supaya mereka lebih terdedah kepada dunia, ajarkan mereka yang mana perlu dan yang mana tidak. Sesudah 21 tahun dan ke atas, biarkan mereka memilih cara hidup mereka sendiri. Andai perlu dinasihatkan, nasihat dengan cara yang bersesuaian.




dah tiba-tiba cara mengasuh anak pulak kan




well, alam perkahwinan adalah saat-saat yang kita tunggu. Untuk menjadi seorang isteri/ibu atau suami/ayah yang berkualiti, kita perlu bersedia dari awal. Perlu tahu akan hak-hak seorang isteri/ibu, suami/ayah, seorang anak. Dan jangan lupa, hak ibu dan bapa yang telah membesarkan kita, sehingga mereka telah pergi pun, masih ada hak mereka. Doakan kesejahteraan mereka disana, semoga anak kita jua akan berbuat yang sama.




sedikit peringatan untuk kita bersama

sentiasa ada perkara yang lebih penting untuk difikirkan

wallahualam
wassalam..

17 July 2013

Perempuan, Pendidikan dan Pencapaian

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Apabila bercakap tentang puasa, sinonimnya adalah berbuka. Bila bercakap pasal berbuka, of course perempuan akan dijadikan sasaran utama. Kalau kat rumah, para ibu dan isterilah yang paling sibuk dekat dapur, macam-macam dimasaknya, kalau tak sedap, macam-macam kritikan yang keluar, terserah pada individu.
 "yang, hari ni kita makan kat luar la"
 "la, saya dah masak dah bang"
 "er..buat lauk sahur lah"
last-last, terbuang je lauk tu, dah kalau berbuka pun tak lalu, sahur lagi la~
promote sikit..
so, disinilah terletaknya perbezaan antara setiap isteri/ibu di muka bumi ni, how they perform as a wife, a mom, a Queen of the family.

sebenarnya, tak banyak yang aku nak bincangkan, ye lah, hampir 90% manusia kat bumi ni adalah perempuan, silap cakap, faham-faham je lah

a statement said that,
 "perempuan belajar tinggi mana pun, akhirnya akan ke dapur juga"
dan, kata balasnya bagi kenyataan di atas
 "pendidikan tu membezakan besar mana dapur dia"

aku selalu berhenti, dan berfikir sejenak. Aku cuba kaitkan saiz dapur yang besar, dengan pendidikan yang tinggi untuk seorang perempuan
pendidikan, dapur, besar, erm..ok, ni yang aku fikirkan

Dia Arkitek yang berjaya, jadi dia renovate rumah dia, kasi besar sikit. Bahagian dapur. Je.
Dia Engineer yang hebat, dia buat dapur dia yang kecik, nampak besar.
Dia Lawyer yang cemerlang, dia berdebat dengan laki dia, beli rumah yang dapurnya besar.
Dia Doktor yang cantik, er..

sepertimana yang anda lihat, aku gagal untuk menghubungkaitkan pendidikan dengan saiz dapur

but then, I came with another statement
 "education for them differentiate how they manage their family"

here I give you some example

Dia Arkitek yang berjaya, dia pandai kemas rumah, dia tahu mana nak sorok baju yang bersepah-sepah.
Dia Engineer yang hebat, dia tahu cara nak selesaikan masalah dalam rumahtangga dia, dia boleh jadi guru kaunseling, dalam rumah dia sendiri.
Dia Lawyer yang cemerlang, dia pandai tawar-menawar dalam berbelanja, dia tahu ambil kesempatan, sebab dia tahu pro dan cons-nya.
Dia Doktor yang cantik, dia cantik (speechless) hehe, takdelah. Well, family dia boleh save kos perubatan untuk masa depan. Kalau perlu bedah, no hal, on the spot jugak boleh kasi belah.
Apa-apa pun, doktor memang cantik.

haha

basically, it's not only about how well they can cook, or how well they can perform at their kitchen, it's about how well can they perform as a wife, a mom, a Queen of the family

tak salah untuk seseorang itu belajar tinggi-tinggi, bahkan Nabi sollAllahu 'alaihi wasallam pun menggalakkan kita menimba ilmu. Carilah ilmu walau sampai ke negara China, dan Nabi sollAllahu 'alaihi wasallam tak pernah kata pun, hanya lelaki saja yang boleh belajar tinggi-tinggi :)

mungkin 'dapur besar' tu ada makna lain kot

Selamat Berpuasa ^_^

wallahualam
wassalam..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...