17 July 2013

Perempuan, Pendidikan dan Pencapaian

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Apabila bercakap tentang puasa, sinonimnya adalah berbuka. Bila bercakap pasal berbuka, of course perempuan akan dijadikan sasaran utama. Kalau kat rumah, para ibu dan isterilah yang paling sibuk dekat dapur, macam-macam dimasaknya, kalau tak sedap, macam-macam kritikan yang keluar, terserah pada individu.
 "yang, hari ni kita makan kat luar la"
 "la, saya dah masak dah bang"
 "er..buat lauk sahur lah"
last-last, terbuang je lauk tu, dah kalau berbuka pun tak lalu, sahur lagi la~
promote sikit..
so, disinilah terletaknya perbezaan antara setiap isteri/ibu di muka bumi ni, how they perform as a wife, a mom, a Queen of the family.

sebenarnya, tak banyak yang aku nak bincangkan, ye lah, hampir 90% manusia kat bumi ni adalah perempuan, silap cakap, faham-faham je lah

a statement said that,
 "perempuan belajar tinggi mana pun, akhirnya akan ke dapur juga"
dan, kata balasnya bagi kenyataan di atas
 "pendidikan tu membezakan besar mana dapur dia"

aku selalu berhenti, dan berfikir sejenak. Aku cuba kaitkan saiz dapur yang besar, dengan pendidikan yang tinggi untuk seorang perempuan
pendidikan, dapur, besar, erm..ok, ni yang aku fikirkan

Dia Arkitek yang berjaya, jadi dia renovate rumah dia, kasi besar sikit. Bahagian dapur. Je.
Dia Engineer yang hebat, dia buat dapur dia yang kecik, nampak besar.
Dia Lawyer yang cemerlang, dia berdebat dengan laki dia, beli rumah yang dapurnya besar.
Dia Doktor yang cantik, er..

sepertimana yang anda lihat, aku gagal untuk menghubungkaitkan pendidikan dengan saiz dapur

but then, I came with another statement
 "education for them differentiate how they manage their family"

here I give you some example

Dia Arkitek yang berjaya, dia pandai kemas rumah, dia tahu mana nak sorok baju yang bersepah-sepah.
Dia Engineer yang hebat, dia tahu cara nak selesaikan masalah dalam rumahtangga dia, dia boleh jadi guru kaunseling, dalam rumah dia sendiri.
Dia Lawyer yang cemerlang, dia pandai tawar-menawar dalam berbelanja, dia tahu ambil kesempatan, sebab dia tahu pro dan cons-nya.
Dia Doktor yang cantik, dia cantik (speechless) hehe, takdelah. Well, family dia boleh save kos perubatan untuk masa depan. Kalau perlu bedah, no hal, on the spot jugak boleh kasi belah.
Apa-apa pun, doktor memang cantik.

haha

basically, it's not only about how well they can cook, or how well they can perform at their kitchen, it's about how well can they perform as a wife, a mom, a Queen of the family

tak salah untuk seseorang itu belajar tinggi-tinggi, bahkan Nabi sollAllahu 'alaihi wasallam pun menggalakkan kita menimba ilmu. Carilah ilmu walau sampai ke negara China, dan Nabi sollAllahu 'alaihi wasallam tak pernah kata pun, hanya lelaki saja yang boleh belajar tinggi-tinggi :)

mungkin 'dapur besar' tu ada makna lain kot

Selamat Berpuasa ^_^

wallahualam
wassalam..

2 comments:

Ameera AJ said...

okok. perempuan memang sinonim dengan dapur. tapi istilah "dapur besar" tu saya pun tak faham kenapa. hehe. saya dah comment nih *taip sambil guling-guling XD*

nazrin izhar said...

tahniah, komen anda telah dibaca, terima kasih XD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...