22 July 2013

Kau Puasa?

Assalamualaikum dan Salam sejahtera

kau puasa?



eyh of course..malu la weyh, dah tua bangka pun tak boleh puasa..apa? lapar? ko pernah puasa sunat ke dak?

amboi..macam puasa kau hebat sangat je nak compare-compare dengan puasa orang lain



sinonimnya, bulan puasa ni dikaitkan dengan bazaar Romadhon. Time ni la orang nak buat untung lebih. Puasa setahun sekali kan, berbuka mesti nak grand punya..sebab tu keluar nama makanan pelik-pelik, strategi pikat hati pelanggan gittew

"ha..boleh tengok, boleh tengok, boleh tengok!"
"ha bang, ha kak, sikit lagi sikit lagi!"
"aa..boleh boleh boleh, boleh rasa!"

oit


selain daripada makanan yang sedap-sedap dan pelik-pelik belaka tu, ada jugak orang jual diri. Bukan harga diri, tapi mencari publisiti, bak kata cikgu aku, menca-pub. Especially awek-awek yang bajet hot dan mamat-mamat yang bajet style tu, disinilah lahirnya artis tak feymes yang tak pernah berdaftar dengan kementerian artis pun

nampak, betapa menyampahnya aku dengan mereka

selalunya macam tu la, sampai ada yang buat kempen,
"ayuh jadikan bazaar Romadhon sebagai kawasan menutup aurat"

sampai macam tu sekali suasananya..



tapi dalam masa yang sama, bazaar juga punya manfaatnya yang tersendiri. Macam masjid jugaklah, tempat dimana banyak orang berkumpul. Selalunya orang tu susah sangat nak jumpa kat masjid/surau kan, tup tup, ada pulak muka dia kat bazaar ..eyh, ok la tu, susah-susah dia nak ke masjid/surau, sekurang-kurangnya dia berpuasa..

Bagi yang terlalu sibuk dengan urusan harian, mungkin dapat jumpa member-member kat bazaar. Student yang study jauh dari rumah, macam aku ni kan, dekat bazaar la dapat jumpa balik member-member lama. Ada yang dah kerja, ada yang tengah belajar lagi..yang boroi sebab dah kahwin pun ada.





dan yang paling aku suka sekali time-time bulan puasa ni, tengok telatah budak-budak kecik ni ha. Benda merepek-repek dicakapnya, entah mana la belajar..tapi kelakar.

pukul 6 pun belum lagi yob~

1. Kes lapar
sedang bersiar-siar di kawasan kampung..
"Abang, kuda!"
tergelak sikit
"eh tak, kerbau"
tergelak lagi
"la..lembu"
wah haha~


2. Kes curik-curik minum air paip
suatu petang di sekolah agama rakyat
"ha..apsal mulut kau basah? kau minum air eyh?"
"mana ada, aku ambil air sembahyang kat rumah tadi"
"ouh.."
"urpp~"
kantoi


3. Kes aurat
di tempat mengambil wudhu'
"ha..nampak urat, nampak urat, batal puasa!"
"mana ada, kalau nampak urat tak batal puasa la"
"tapi berdosa..kenapa kau  tarik seluar kau?"
"aku nak ambil air sembahyang la"
"kan tadi dah ambil?"
"aku makan tadi, kena ambil air sembahyang balik"
"ouh..kalau makan, kena ambil air sembahyang balik eyh?"
"entah la"
korang ni puasa ke tak =.='


4. Kes berbuka
semasa sedang berbuka puasa
"mak, mak dah makan belum?"
"belum, kejap lagi mak makan la..kenapa?"
"ni ikan, Adik tak nak makan dah, mak makan la"


patutnya kita nasihatkan dia, kongsikan ilmu, ajar mana yang patut..bukan gelakkan










macam aku tak gelak pulak kan

wallahualam
wassalam..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...