14 December 2012

Pemikiran Futuristik

Assalamualaikum

bila di buka topik berkenaan masa depan, apakah yang terlintas difikiran kita? kehidupan manusia yang serba maju, mudah dan pantas. perbandaran terancang rapi dengan struktur serba melengkapi, cukup memukau setiap pasang mata yang melihat! subhanallah, dengan akal yang dikurniakan, manusia berjaya mengubah cara hidup manusia kepada yang lebih baik, walau bezanya cuma 1 tahun, cukup membuatkan seorang bayi berjaya melakukan langkah pertama menjadi seorang manusia

namun, seiringan dengan itu, mampukah akidah dan keimanan kita terus meningkat sebagaimana menaiknya taraf hidup kita?
Saat Nabi ditanya, “Ya rasul, siapakah orang mukmin yang paling pandai? Nabi menjawab, “Mereka yang sering mengingat mati dan (tekun) mempersiapkan diri menghadapi kematian. Mereka pergi dengan kelegaan dunia dan kemuliaan akhirat.”
sekiranya anda termasuk didalam golongan orang-orang yang merancang, atau menduga masa depan, tahniah, anda seorang yang pandai. maknakata, kita sudah bersedia untuk melakukan apa yang perlu dan menerima apa yang tidak dijangka

setengah orang, apabila ditanya akan perkara yang ingin mereka lakukan, mereka menjawab
 "tak tau, tengoklah keadaan macam mana"
ok, tak salah..cumanya mungkin kita tidak bersedia menghadapi keadaan yang tak terjangka
 "ko nak buat apa lepas ni?"
 "tengok lah macam mane. kalau dia pergi, aku ikut, kalau tak, aku jalan sendiri pon boleh.."
dan kalau situasi tak seperti yang kita jangkakan, at least kita dah merancang apa yang perlu, lepas tu usaha yang termampu dan tunggu je Allah tetapkan

berkait dengan caption gambar di atas, kenapa orang yang mengingati mati itu dikatakan sebagai orang yang pandai?

ha..cuba korang jawab soalan aku ni, macam mana mamat skema kat sekolah korang tu dikatakan pandai? adakah kerana pakaiannya atau kerana persediaannya menghadapi soalan-soalan yang diajukan?

see, basically that person are prepared enough before they are being tested. that is why they can easily answer any question that given.

so bila korang tengok diorang boleh jawab soalan tu dengan relax je, korang kata diorang pandai. dan diorang pandai kerana diorang bersedia, diorang tahu apa yang diorang akan hadapi, diorang fikirkan apa yang akan berlaku kemudian.

tapi kadang-kadang, spontan itu perlu disaat-saat kita kekurangan masa, macam presentation. but before that, kita kena pastikan yang ilmu yang kita ada, cukup untuk berhujah, kalau tak..sesat gamaknya!

wallahualam
wassalam..






25 September 2012

Tugas UtamaKu


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
sedikit peringatan buat kita semua, especially those who are Muslim :)
Gagah Setia (Angkatan Tentera Malaysia)
pertama sekalinya, alhamdulillah, lafaz yang diungkapkan tatkala hati berasa syukur akan nikmat yang dikurniakan, kita masih diberi kesempatan untuk menentukan siapa kita disisiNya kelak

setiap kita punya bangsa keturunan, yang menyamakan kita dalah agama yang dianuti
terpulang kepada individu untuk percaya kepada mana-mana agama yang dikehendakinya, dan semestinya, agama itu sendiri punya garis panduannya yang tersendiri

tugas utama kita sebagai seorang tentera, sudah semestinya mempertahankan negara daripada ancaman penjajah, pembelot, dari luar mahupun dari dalam negara kita sendiri

dan disamping tugas yang kita cuba laksanakan itu, kadang kala kita terlupa yang kita punya tugas sedia ada, sebagai seorang Muslim

Islam itu sendiri punya cara dan kaedahnya yang membenarkan kita melakukan apa sahaja, asalkan tidak bercanggah dengan syarak

Rasulullah sendiri, merupakan seorang pejuang yang mempertahankan negaranya sendiri, juga agamanya iaitu agama kita semua, agama Islam

pernahkan kita terdengar atau terbaca yang Rasulullah tewas di medan perang?

setiap tindak-tanduk baginda, berlandaskan panduan yang telah diberikan oleh Allah, tidak satu pun arahanNya yang dingkari, namun masih, Rasulullah berjaya menamatkan misinya tanpa kegagalan

fokusnya disini ialah, Islam itu tidak pernah menghalang kita daripada melakukan apa-apa pekerjaan yang baik, cuma batasannya yang ditetapkan itu mungkin agak sukar untuk kita patuhi, tapi sedarlah saudara-saudaraku sekalian yang ianya ditetapkan, bukan niat untuk menyusahkan, bahkan memberi manfaat untuk diri kita sendiri juga

wallahualam
wassalam..

29 July 2012

Pandainya Aku

Assalamualaikum

manusia, selagi kita hidup kita akan terus belajar, dari sekecil-kecil perkara sehinggalah yang tak terduga besarnya, dari yang wujud didepan mata, dapat dilihat dapat dirasa, sehinggalah yang ghaib dari deria rasa kita yang lima

dan kenyataannya, ilmu yang kita pelajari tak kan pernah habis sungguh pun seluruh air di muka bumi ini dijadikan dakwat pena, dan keseluruhan pokoknya dijadikan kertas untuk ditulis

even kita guna komputer yang infiniti memorinya pun tak kan mampu mencatit setiap ilmu yang boleh kita pelajari

jadi persoalannya kini, siapa kita untuk menuduh dia yang bukan-bukan? adakah kita paham akan situasi sebenar yang dia hadapi? cukup pahamkah kita?

ada sebuah yang aku tengok baru-baru ni (walaupun filem tu filem yang agak lama) cerita di dalamnya memang menyedarkan aku akan sesuatu yang aku tak jangka. aku dah cuba fikirkan yang positif dengan apa yang aku nampak, aku cuba fikirkan sebab yang munasabah kenapa dia berbuat demikian, at last aku pun mati akal, aku pun tak tau kenapa dia buat camtu

macam biasa, rahsia terbongkar bila cerita dah sampai penghujungnya, rupa-rupanya dia menghidap diabetes, ada masanya dia kena cucuk insulin..semua orang ingat dia ketagih dadah

kalau korang, ada korang terfikir pasal benda tu? ok, yang dah tau tu memang la, maknanya korang pernah belajar pasal benda tu, but still banyak benda lagi yang kita tak tahu..
ringkasnya, layakkah kita mengadakan andaian yang buruk akan seseorang itu sungguhpun kita sedar yang kita sebenarnya bukanlah Allah, Yang Maha Mengetahui.

wallahualam
wassalam..

24 July 2012

Dosa dan Taubat

Assalamualaikum

manusia, biasa la, tak akan lari dari melakukan kesilapan, sedangkan para Nabi dan Rasul utusan Allah yang maksum juga melakukan kesilapan, bezanya, selama mana kita berkekalan dengan kesalahan itu, rasa selesakah dengan keadaannya?

cuba periksa hati kita, apakah sebenarnya yang kita rasa semasa melakukan kesalahan; takut, kosong atau seronok?

sepatutnya kita berasa takut, resah, gelisah, serba tak menentu tatkala kita melakukan kesalahan, itu fitrah hati orang yang beriman, dia takut akan balasan yang akan menimpanya
well, ada perkara yang kita sedar akan larangannya tapi tetap kita lakukan kerana kita yakin bahawa taubat kita diterima dan cara 'merawat'nya itu akan berhasil, tapi setiap ketentuan itu hak milik Allah, bukan 100% hasilnya seperti mana yang kita inginkan

dan permasalahan yang cuba aku ungkitkan disini ialah COUPLE, yeah, anda tahu mengapa saya suka bercakap tentang couple, ya, mereka yang berdating tu

antara alasan yang diberikan, mengapa anda berdating
 "saya sukka diyya~"
simpan la, jangan bagitau kat orang, bagi tau Allah, hanya Allah saja tahu yang terbaik untuk hambaNya
 "suka-suka saja ma"
this person is a total player, don't trust them =.=
 "bila dua hati telah bersatu, tiada apa yang dapat menghalang"
puui, apsal korang tak kahwin je
dan alasan yang paling berasap bila aku dengar
 "alah, nanti aku kahwin dengan dia jugak, kitorang memang dah janji la, mak ayah dia dengan mak ayah aku pon dah restui hubungan kitorang, lagipun kitorang dah bertunang, problem??"

think about this, aku tak kisah korang dah bertunang ke, dah buat hitam putih ke, esok dah nak akad nikah ke, tapi kenapa korang berdating, korang still belum sah lagi bukan?

sungguhpun esok kita nak kahwin, dating berduaan itu haram, jelas akan kemaksiatannya, lepas kita kahwin kang ada kita terfikir nak bertaubat dengan dosa dating kita tu, ada? jangan salah sangka, dosa dating tu tak kan terhapus dengan perkahwinan kita, ianya tetap sebegitu sehingga kita bertaubat untuknya
fikir lagi, kalau betul esok kita dah nak akad nikah, tak boleh ke kita bersabar sehari untuk dating yang selamanya sehingga ke akhir hayat itu?
kata orang, mencegah lebih baik daripada merawat

wallahualam
wassalam

08 July 2012

Artis dan Tudung

Assalamualaikum

Makanya, apabila bercuti, menonton televisyen adalah antara perkara yang best untuk dilakukan. Macam-macam la yang aku tengok, ada yang elok dan ada yang sebaliknya, tapi yang paling menarik perhatian aku adalah..Naruto Shippuden!!
Aku tak tengok pon

Pasal artis-artis tanah air kita, lihatlah apa yang berlaku kepada mereka baru-baru ni..alhamdulillah, aku cukup berbangga, dan dalam hati aku berkata
 “mungkin peranan dakwah di Facebook telah membuahkan hasilnya” skemanya aku
Yes, there’re a few of our celebrities had changed for good, they wearing hijab and subhanallah,  they look so pretty!
Kata sorang artis tu,
 “saya bertudung, berhijab bukan kerana fesyen tetapi yang jelas, tudung saya akan mengikut perkembangan fesyen kerana kita wanita tak akan lari daripada bergaya..” wallahualam, camtu la dia kata
Well, dalam hati aku balas
 “selagi dia tak lari dari garis panduan berhijab tu takpe la~”

Second thing is, what’s the point of wearing tudung if the other part is free for all?? Sama je ko tak pakai tudung~
Does Hana Tajima said, ‘make it your ways as long you’re look beautiful :)..??’ hah, siap ada smiley gitu
Takde kan, setakat yang aku tengok, Hana Tajima punya style masih mengikut garis panduan yang sepatutnya; labuh, tebal, takde bonggol-bonggol bagai..
Tolong jangan kata tak sampai seru atau belum mendapat hidayah lagi, perintah Allah itu adalah sesuatu yang mesti dilakukan sungguhpun terpaksa, kerana kadang-kala keikhlasan itu wujud dari keterpaksaan, dan hidayah itu pula perlu dicari, bukan hanya dengan menunggu semata
Ingatlah saudara-saudariku sekalian, perkara luar biasa itu akan menjadi biasa jika kita dipaksa mencubanya berkali-kali, tak rugi kita berusaha, manfaatnya juga buat diri kita ;)

Wallahualam
Wassalam..

05 July 2012

Setia

Assalamualaikum

Alhamdulillah, aku masih punya idea untuk berbicara buat kongsian kita bersama, ewah
Memandangkan aku masih muda dan masih belum berkahwin, makanya, masalah couple itu selalulah berlegar-legar diruang pemikiranku, walaupun aku tak couple, aku tetap dikaitkan bersama oleh kerana ada segilintir daripada kawan-kawan aku yang pra-matang tu, cuba menghasut aku untuk mencari seorang awek,,jangan harap la, tak dapat bro, tak dapat..
Dan masalah utamanya ialah tentang kesetiaan, ada yang kata lelaki tak setia dan ada yang kata perempuan yang tak setia
Anyway..korang tau ke apa tu setia?

Jika disemak dalam Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka, (please jangan tengok kamus tu, aku pakai ayat aku je nih) setia membawa maksud kekal bersama akan sesuatu, tak kira la orang ke, benda ke, binatang peliharaan ke, asal dai dok melekat dengan benda tu je, ha kira dia setia dengan benda tu la
Mari kita fikirkan sejenak, setiakah kita sebenarnya?

Ok, sila lari daripada topik, aku tak nak cerita pasal couple- couple nih, menyampah ok, MENYAMPAH

Kalau suruh korang namelistkan nama member korang semenjak sekolah rendah dulu, sah-sah fail, aku taip berdasarkan pengalaman
Masih korang ingat siapa mereka? Masih berhubungan?
 “ko gile, makhluk tu la dulu yang mengajak aku isap rokok ganja shisha bagai, sumpah aku tak nak jumpe dia dah..”
 “aku memang nak sangat jumpe kawan-kawan aku dulu tapi..aku memang dah lost contact sesangat, dah takde care laen dah..”
 “ade, baru smalam aku jumpe dia, tapi malas ah nak tego, tah dia pon tak kenal aku..tengok-tengok salah orang, gile seyh..”

Well, here’s the solution, rakyat Malaysia penuh dengan budi bahasa kan, kalau kita rasa dia tu memang syaitonirojim yang tak berubah punya, apakata kita selidik dulu, cuba tanya sesiapa yang kenal dia, mungkin dia dah berubah dan dia rindu sangat nak jumpa kita kan, mana tau..dan..tak salah sekiranya kita bertanya, asal kena dengan caranya takpe la, jangan ko sergah dia macam baru semalam maen batu seremban dengan dia, mungkin dia perlu masa untuk cam siapa kita?
Dan cara terakhir sekali yang aku rasa berpatutan, sekiranya dah memang tak jumpa lansung dah. Setiap kali teringatkan mereka, doakanlah kesejahteraan mereka, semoga hidup mereka mendapat keredhaan Allah..

 Jadi..sebelum kita kata kat orang yang mereka tu tak setia, check diri sendiri dulu..setiakah kita? Sejauh mana kesetiaan kita, pada insan, agama, Rasulullah SAW, Allah SWT? Sama-sama kita muhasabah diri..

Wallahualam
Wassalam..

05 June 2012

Seringkas Mungkin

Assalamualaikum

orang sekarang ni nak yang simple je kan, semuanya fast, sebab kita dah bosan dengan perkataan menunggu..lagipun, masa kita menunggu tu memang macam-macam kita boleh buat, tak nak rugi masa la katakan kan, maka jadilah anda seorang multitasker, seperti saya


dan oleh kerana itu, cara menyampaikan ilmu itu juga perlu mengikut cara hidup semasa, tambah-tambah lagi cara berdakwah, memang bab ni kebanyakan orang akan cepat mengantuk apabila di sebutkan akan ganjaran dan balasan di akhirat kelak, walaupun ustaz kat depan tu dah naik urat-urat kat kepala nak buat lawak, supaya kita tertarik nak mendengar..
 "ko tau, semalam aku denga ceramah, hari ni aku denga ceramah, esok punye esok dan esok esok, lagi, bosan ko tau tak, bosan?! aku da muak la denga bende-bende ni sume, aku da tau la, tak payah ko susah2 nak bazer aer liyo mengtarbiahkan aku, aku tau da la"
dah tu apsal ko buat jugak, sengal

jadi, alternatif yang best nya disini ialah, penyampaian maklumat secara ringkas tetapi padat, tapi jangan ringkas sangat sampai orang pon tak faham..

cerita kasi jelas, paling best, buat grafik, tak payah la nak cerita panjang-panjang kan? lagipun orang memang cepat tertarik dengan gambar yang menarik, tambahan lagi, gambar memang suatu objek yang membantu peringatan


makanya disini, sampaikanlah ilmu yang kita ada itu, walaupun sebaris ayat, kelak ia kan menjadi saham untuk kita ke syurga, insyaAllah..

wallahualam
wassalam..

12 May 2012

Salah Siapa

Assalamualaikum

macam biasa, cikgu tak kan tegur kalau takde salah, mak tak kan berleter kalau tak buat masalah, aku tak kan menaip kalau takde bahan..
betul la kan

kesalahan dan hukuman adalah dua perkara yang sinonim, seseorang yang bersalah harus diberikan balasannya, samada hukuman mahupun suatu saham, dosa la tu. namun tahukah anda, siapakah dia insan yang bersalah itu?

dua insan, seorang lelaki dan seorang perempuan, dengan beraninya melepakkan diri secara beregu di kawasan awam dimana aksi mereka itu dapat dilihat dengan jelas oleh setiap mata yang melalui kawasan tersebut
persoalannya, SALAH SIAPA?

dari mata kasar dapat kita lihat bahawa
1. Si lelaki terbabit sangat berani berdating dengan si perempuan tersebut
2. Si perempuan tersebut sangat hebat melawan hukum
3. Mak bapak diorang tak reti jaga anak
4. Adik-beradik diorang kuat main Facebook
5. Jiran tak pandai tegur, tau buat laksa je kerjanya

kita? adakah kita tidak tergolong dalam dolongan tersebut? siapa kita untuk dikecualikan, bukankah kita sesama hamba? jadi apa alasan untuk kita membiarkannya sahaja?

ha, jawab la, jawab

ada sebuah kisah dimana seorang mualaf memandang ke arah selautan manusia yang sedang mengelilingi kaabah, dengan nada yang kecewa dia bertanya
 "mengapa tiada seorang pun daripada manusia ini yang mengajak bapaku memeluk Islam?!"

walaupun ada sebilangan daripada kita ini sememangnya berani tampil untuk menegakkan kebenaran, tapi yang sebilangan lain tu? cukupkah dengan sekadar melihat sahaja? adakah mereka sahaja yang Islam? kukuhkah Islam jika mereka ditinggalkan bersendirian?

ha, jawab la lagi, jawab la

hayya amar ma'ruf nahi mungkar
sesuatu komuniti tu tak akan kukuh tanpa sokongan daripada ahlinya, sepertimana yang kita semua dah tau, tidak akan sama kuatnya sebatang lidi berbanding dengan seikat darinya

jadi sebenarnya apa fungsi kita di muka bumi ini, perhiasan semata untuk bersuka ria sahaja kah?

wallhualam
wassalam..

09 May 2012

Benciku Terhadapmu !

Assalamualaikum




dalam marah-marah aku ni, aku masih boleh bagi salam dengan elok lagi, bukan susah, "Assalamualaikum", bertegur sapa sesama kita umat Islam, punya la berat sangat nak cakap kenapa? dah tu buat muka 14sen pulak, ok  la, mahal sikit daripada biasa tapi aku tetap menyampah

takde lah, aku bukannya seorang yang pemarah, aku seorang positive thinker, setiap apa yang dia buat tu mesti ada sebab..at least dia mesti senyum punyalah, yang pandang ke arah lain tu mungkin..er..mungkin..adalah sebab dia

yes, bila kita marah pada seorang, nada yang tinggi itu tidak mencukupi selagi tidak keluar cacimaki. haha. segala apa yang nak ditabur, habis semua ditabur, itu la, ini la, dia kacak pun nak salahkan jugak, aku tak paham betul la..

ye silakan, anda berhak memarahi insan tersebut kerana SIKAPnya, kerana SIKAPnya yang pra-matang membuatkan mereka bertindak sedemikian. tapi kadang-kadang tu mungkin dia tak sengaja..mungkin dia terpaksa..mana kita tahu..

saya benci dia sebab dia kurus macam orang lidi

tapi yang berhak dimarahi disini ialah mereka yang secara terang-terangan telah melakukan kesalahan dengan sengaja lalu terkantoi, (gile seronok tengok orang kantoi) dan mereka berhak dimarahi

tapi AWAS, jangan sesekali kau hina FIZIKALnya dia, kerana itu bukan kehendak dia tetapi pemberian dari Allah SWT. seandainya FIZIKALya itu yang menjadi bahan cacianmu, maka engkau telah menghina ciptaan Allah!

fuh~ aku rasa semacam pulak..

sungguhpun kita marah akan seseorang, katakanlah bahawa
 " sungguhpun kini aku yang menderita dari perbuatan mu itu, kelak ia akan membinasakan dirimu sendiri"

sudah-sudahlah marahnya tu, memaafkan itu lebih baik dan lebih mulia berbanding membalas dendam

wallahualam
wassalam..

08 May 2012

Kuasa Cinta

Assalamualaikum

kadang-kadang bila aku terdiam, sudah semestinya aku tertidur, memang la, dah boring sangat, aku tidur la
ok, bukan pasal tidur yang aku nak ceritakan tapi pasal sesuatu yang aku tersedar setelah sekian lama aku meninggalkannya

 "wah Nazrin, canteknye lukisan kao, ko memang pandai melukis eyh?" kata sahabatku setelah beliau terlihat akan lukisan pada buku nota ku..macam mana ada lukisan kat buku nota aku? ha..misteri~
serabot~
tuntasnya di sini aku nak cerita bahawasanya, kini aku sedar bahawa lukisan aku tak cantik dan tak bersungguh sepertimana di suatu ketika duhulu, tapi macam mana diorang kata lukisan aku cantik tu..aku tak berapa nak faham, adakah lukisan ku yang cantik bermakna lagi cantik? haha
 "jangan riak.." kata sahabatku Haziq
ok..

dulunya, aku ada matlamat, sebab tu aku rasa aku lukis bersungguh, hasil yang memuaskan. kadang-kadang bila aku tengok balik lukisan aku dulu, terfikir jugak aku
 "pergh, dasat betol aku, cam mane la aku boleh lukis bende ni"
ini bukan nak membangga diri ye, cuma berasa kagum dengan aku yang dulu

jadi bila aku tersedar bahawasanya, matalamat aku itu adalah kerana siDia insan yang dicintai
well..zaman jahiliyah la katakan..apa, ingat aku tak pernah terjebak ke?

jadi kesimpulannya yang dapat kita lihat disini ialah, aku memang hebat melukis umpama mendapat suatu kuasa luar biasa, kita boleh melakukan sesuatu yang kita tak sangka demi sesuatu yang kita cinta

ada orang tu jadi kuat semata menyelamatkan aweknya
ada orang tu berjaya dalam kerjayanya semata cabaran dari aweknya
dan ada orang tu jadi lebih kacak setelah punya awek..
hah?

cinta itu hebat bukan
maka sebaiknya cinta itu diserahkan buat Yang Maha Agung, kerana cintanya manusia, kekal sementara, valid didunia semata..cintanya Ilahi, kekal selamanya, dibawa dari dunia hingga ke akhirat kelak..

mungkin power-nya yang kita peroleh berlipat kali ganda hebatnya?

wallahualam
wassalam..

28 April 2012

Kenikmatan Dunia

Assalamualaikum

setiap kali aku masuk bilik, akan terpampanglah wajah-wajah roommates aku, walaupun dua orang, yang sedang serius mengadap laptop masing-masing, tapi bukan setiap masa la kan, ada la time-time dia, kadang-kadang tu diorang study la jugak, budak U la katakan..hek ey, ye ye je..

dan dalam masa yang sama aku terfikir, bezanya aku dekat sekolah dulu dengan sekarang ni ialah, dulu kat sekolah, aku tak bawak handset dan laptop bagai ni, but still aku boleh hidup, dan aku rasa, dugaan itu kurang menimpa

bukan aku punya
macam ni, korang semua ada benda-benda yang terpampang diatas bukan? maka seharusnya korang tau bahawa nikmat yang korang, ok, aku sekali, nikmat yang kita rasakan ini bukan untuk dirasai semata, tetapi untuk dimanfaatkan buat yang lainnya..

dan seiringan dengan itu, ia turut membawa risiko, ya, cabaran yang menduga iman..mari kita lihat sejenak perbandingan antara Si Miskin dan Si Kaya

Si Miskin
sebuah rumah usang, sepasang selipar buruk, beberapa helai pakaian yang agak koyak rabak, makanan sekadar mencukupi..tu je

sentiasa dia akan beringat terhadap Allah agar selalu dirinya bermohon diperbaikkan kehidupannya, tiada perkara yang melalaikan, tiada apa yang perlu dijaga sehingga terlupa akan perkara yang lebih penting untuk mengingati Allah

Si Kaya
sebuah dua buah tiga buah rumah besar, kereta empat biji, superbike bersepah, basikal fixie lapan, henset tiga empat lima biji, tab dua, tv LCD 40inci tiga, kasut branded dah berterabur dah, baju oversea berhelai-helaian, dan sebagainya..

dia akan asyik bersama harat-bendanya yang melimpah-ruah bagai mencurah-curah ke ladang gandum tu, disamping menjaga kalau-kalau ada anasir jahat cuba membikin onar..lantas dia terlupa untuk bersyukur..nauzubillahi min zalik

give no prize, later Allah will payback
fokus utamanya disini, bukanlah harta yang banyak mampu membuatkan kita lupa daratan tetapi impaknya terhadap iman kita yang senipis kulit bawang ini. alhamdulillah dengan rezeki yang telah Allah berikan dan semoga dapat kita beramal dengan lebih baik dengan kurnianNya, insyaAllah..

wallahualam
wassalam..

03 April 2012

Rupa Rupanya

Assalamualaikum

aku sedang menaip untuk post  ni, sambil berfacebooking dan mendengar lagu Anugerah Istimewa by Mirwana dikala membuat assignment semasa bersms, aku seorang multitasker yang hebat bukan?
ok, tu semua takde kaitan dengan post aku kali ni, saje nak bangga seminit, nak cerita je..betapa aku mampu mengawal situasi..maknanya korang pun mesti boleh punya kan? ha.. (pandai tak aku cover)

jangan manis terus ditelan, pahit terus dibuang. Don't judge the book by its cover, hitam tak semesti buruk, putih tak semesti cantik. pandangan luaran yang kita sangkakan itu kadang-kala tidak menunjukkan sifat dalamannya

tapi hakikatnya, the cover tells the story inside of it




Story 1
situasi : dua orang perempuan di kafe
"weyh, kasot baru kot, mane dapat ni"
 "tandas doposen"
 "ko jumpe?? untong ar~"
 "kat kedai kasot la mengkarong.."
 "ouh, kedai kasot..brape ko beli ni?"
 "dalam dua ratos camtu"
 "mak ai, kasot cikai harge dua ratos? ape kes.."
 "tah, aku tengok brader jual kasot tu cute, aku beli la"
 "hah, ye ke? kedai mane ko beli ni, ce cite ce cite"
seorang lelaki terdengar,
 "ko beli kasot ni sebab penjualnya cute? ko ingat ko beli kasot kat dia, dia boleh jato cinta dengan ko la? anganan kosong~" sambil membuat muka hampagas, dia berlalu pergi

Story 2
situasi : seorang guru dan dua orang pelajar, seorang kecil dan seorang besar, di dalam sebuah kelas
 "saye nak awak ( si badan besar ) jadi wakil pelajar untuk berucap nanti"
 "tapi dia ( si badan kecil ) lagi bagos cekgu, saye bukan pernah berucap pon"
 "saye nak awak yang berucap, lagipun dia dah banyak kali berucap, kali ni biar la awak pulak, awk tau, yang datang nanti bukan orang biasa, VIP VVIP yang datang awak tau"
 "jadi apa bezanya kalau saya ( si badan kecil ) berucap berbanding dengan dia ( si badan besar ) ?"
 " dah dah, saye tak nak cakap banyak, nanti saye sediakan teks dan saye nak awak baca dan pahamkan teks tu"
dua orang guru lain yang terlihat akan situasi itu berkata sesama mereka sendiri,
 "kenape, dia ( si badan kecil ) tu tak layak berucap depan VVIP sebab saez dia tak melayakkan dia jadi wakel pelaja? saiz itu penting ke?"

Story 3
situasi : dua orang lelaki di perpustakaan
 "ko tengok mamat tu, dia tu bukan pandai mane pon, ngade amek kos susah-susah tu buat ape, carik pasal je"
 "dia amek kos ape kat sini?"
 "teknologi maklumat, dah tau awak tu tak pandai, pegi je la institut kemahiran ke..tak pon kerja teros"
 "emh, patot la dia tak boleh skor dalam kos dia tu.."
 "apsal plak?"
 "dia tu hebat dalam bidang agama, memang btol la ape ko kate tu, salah amek kos da.."
 "owh, bidang agama.."
 "ko kate dia salah amek kos tadi kan?"
 "ha? hah, haah haah, he~"
dan saudara tersebut berlalu..
 "Assalamualaikum.."


anda semua telah besar panjang, anda mampu memahaminya..

wallahualam
wassalam..

11 March 2012

Tabah Wahai Saudaraku!

Assalamualaikum

korang pun perasan kan yang setiap ketika tu, ada je makhluk Allah yang tukar display picture dia kat Facebook. Kejap camni la, kejap camtu la, last-last gamba kucing jugak yang diletaknya. Oh, aku ada terbaca kat Facebook, katanya orang yang suka tukar-tukar dp ni penjenayah, ye la, takut polis kesan dia..

jadi sambil aku skodeng-skodeng gambar diorang tu kan, macam-macam gaya la aku tengok, ada la yang cool, cantik, cute, comel, dan bermacam c lagi. Dalam hati aku tertanya-tanya, apa motif diorang letak gambar camni, sekadar untuk dikenali atau..nak tunjuk kehebatan tubuh badan sendiri?

post lepas aku ada ceritakan tips-tips gambar yang sesuai untuk dijadikan dp, dan aku akui, siapa yang ikut memang skema. Eh, ok apa, skema tu kan bagus, mengikut peraturan, orang lain pon happy je tengok, takde sakit hati gitu..

dalam pada melihat-lihat akan gambar diorang yang ada kalanya tersenyum, control cool, cover ayu..aku terpandang akan satu dp yang terus membuatkan aku menukar dp aku.


wajahnya sayu memandang tanah, redup pandangannya berlinangkan air mata..lemah, umpama tiada lagi harapan buat hari esok..

 "mengapa saudara ku ini bersedih sedangkan kami semua seronok bergelak tawa..tidak indahkah hidupmu wahai saudaraku?"

pertanyaan yang terbuku, tak dapat aku ajukan buatnya kerana jarak memisahkan kami

mengapa aku masih bergembira, tersenyum puas dengan nikmat yang ada, sedangkan saudara ku disana gigih berjuang, perit sakit ditanggung hanya demi mempertahankan agama Islam, agama kita semua..tapi mengapa hanya mereka yang merasakan penderitaannya, salahkah mereka? ada kekurangankah mereka berbanding kita? mengapa mesti mereka diuji sebegini rupa?

ya Allah, andai suatu saat nanti, kami ditimpa dengan ujian yang sebegini, cekalkan hati kami ya Allah, perteguhkan akhlak kami ya Allah, agar tidak sekali-kali berpaling dari Mu ya Allah. Dan andai kami mati dalam keselesaan ya Allah, kau kurniakanlah kekuatan buat saudara kami disana ya Allah, tabahkan hati mereka demi memperjuangkan Islam ya Allah, selamatkan mereka dari bahaya musuh Islam, selamatkan mereka dari kehancuran yang berterusan, ya Allah, ingatkan kami untuk terus meminta kepada Mu ya Allah, selamatkan kami di dunia dan di akhirat ya Allah, dan sesungguhnya hanya kepadaMu kami memohon ya Allah, perkenankan doa kami ini ya Allah, amin..


wallahualam
wassalam..

06 March 2012

Sentiasa Berharap

Assalamualaikum


Setiap hari, mesti akan ada sesuatu yang berlaku. Dan setiap perkara tu pulak, mesti ada risikonya. Pada setiap risiko pasti ada penyudahnya. Baikkah, burukkah? Berserah pada cara bagaimana kita menghadapinya.

Ye la kan, korang dan diorang serta aku dengan korang memang tak sama serta berbeza dari pelbagai segi empat tepatnya, aku ada kelebihan aku, korang ada kelebihan korang, tapi yang pasti, kita semua perlukan pertolongan dari Yang Maha Esa, kerana kita hamba lemah tidak berdaya, diulang, KITA HAMBA LEMAH YANG TAK BERDAYA.

Sehebat mana pun kita rasakan diri kita ini, sekuat mana pun kita rasakan, yang melebihi dari kita sentiasa ada, malah lebih kekal selamanya. Jadi, apa yang kita ada untuk dibanggakan?

Berasa cukup, tak perlu apa-apa lagi..betul ke? Check balik..

Ibarat pengembara yang merantau buat seketika, kita sudah semestinya sentiasa kekurangan dari pelbagai aspek, rohani jasmani intelektualiti, kerana itu kita harus selalu mengharap pada Yang Maha Sempurna itu.

dan kita diajar berdoa, lebih-lebih lagi selepas solat

Generasi kini generasi instant, semua benda nak segera, mee segera, kopi segera, ketupat segera, agar-agar segera..kenapa semua makanan je ni..solat segera, automatik solat asar lagi lah segera, member dah tunggu lama la katakan..

Bak kata Ustaz aku
 "nak cepat punye pasal, habis solat, bagi salam kanan, tadah tangan, Ya Allah, doa cam Zuhur tadi, kena pulak Zuhur tadi pakai solat Subuh tadi punye, yang Subuh punye tu pulak, pakai yang Isyak semalam punye pulak.." budak pandai la katakan..

Korang tau, spesis yang enggan berdoa selepas solat ni dikatakan sebagai insan yang sombong dengan Allah, umpama telah cukup sempurna, dah takde apa lagi nak mintak dah, cukup segala serbi macam bagai.

Bukan susah pun nak berdoa, tadah tangan, angkat, mintak lah apa saje, Allah itu Maha Pemurah. Kalau korang nak Samsung Galaxy SII sebijik, ha mintak, insyaAllah dapat. Apa yang dipohonkan, itu yang akan kita perolehi, jika mahukan hidup yang indah di syurga yang abadi, mintak lah, tiada kuota buat penghuni syurga, hang nak, hang mintak.

Doa bukan sahaja sebagai penghubung bagi permintaan kita, tetapi juga sebagai pelindung juga senjata, sebagai umat Islam.

Mohonlah kepada Allah agar dijauhkan daripada api neraka, mohonlah kekuatan buat umat Islam agar dapat terus berjuang demi mempertahankan agama.


Tapi, jika tak diasah, manakan tajam pedangnya. Berharap umpama hamba, yakin umpama penentunya, insyaAllah akan ada jawapannya.

wallhualam
wassalam..

05 March 2012

Penggoda


Assalamualaikum

Semakin kita semua meningkat dewasa, semakin kita mengerti satu-satu perkara tu. Dan secara tidak lansung, kita mula mengenali apa itu cinta.

Aku sebenarnya menyampah nak tulis pasal benda ni, tapi memandangkan semua orang dah kemaruk dok cerita pasal cinta..aku terpaksa la mengeluarkan pendapat aku. Mana la tau..kot-kot ada yang tersalah cara bercinta, boleh tersedar bila baca post aku ni, mungkin aku juga diantaranyakan? Dan mungkin juga aku akan dapat sesuatu yang baru,tu pun kalau korang sudi meng-komen..muka mintak simpati ni ;)

Baru-baru ni, aku sendiri mengalaminya, ( ok, nampak sangat aku post ni sebab nak memperingatkan diri sendiri ) aku kini lebih memahami, kenapa lelaki suka main kayu tiga empat lima enam tujuh lapan dan sembilan.


Wahai muslimah sekalian, korang kena sedar bahawa setiap sesuatu daripada korang mampu menambat hati akan seseorang itu. Mungkin korang tak sedar tapi aku sebagai lelaki sangat lah tersedar akan perkara itu. Dan sebab tu la aurat korang lagi banyak..

Aku bagi satu contoh, yang aku rasa dah cukup untuk korang faham
 “Mat, ko tengok awek tu korek idong derh”
 “hah ha, pengotor syal”
 “tapi aku suke, cute gitu”
Lalu sahabatnya itu memandang muka sahabatnya yang sedang angau itu sambil bergerak sedikit demi sedikit ke belakang dengan niat ingin melarikan diri.
Ini cerita betul punya..betul la kot..korang korek hidung pun dianggap cute tau tak, sebab tu la Islam ada batas untuk Muslimah..

dan dari situ lah bermulanya bibit-bibit cinta, yang mana tersilap pijak, longkang masuk, apa pun tak dapat

Jadi, dah kalau korek hidung pun boleh menggoda, ni kan pulak nak dedah aurat..

Walau bagaimanapun, kita sebagai pihak lelaki, perlulah mantap jugak, dah kalau tengok tu nak cair, tengok ni nak cair, bilanya nak nampak tough ni?

Maka terciptalah ego buat lelaki, sombongtaknakkalah itu perlu supaya kita dapat menahan nafsu kita, bukan sombongtaknakkalah tak tentu pasal..pastu tambah pulak lagi dengan riakujubtakabbur, sama dengan berdosa lah jawabnya.


Every creation have a reason, cuma kita masih tak sedar apa fungsinya.

wallahualam
wassalam..

21 February 2012

Bila Hati Bericara

Assalamualaikum

hati
segumpal daging yang memainkan peranan mengawal keseluruhan tubuh badan kita
baik hati, baik peribadi serta tingkah lakunya
rosak hati, maka rosak keseluruhanya

hati
menyemai cinta pada insan yang bergelar kekasih
daripada Allah Rasul Ibu Bapa dan lalu pada si dia
kesabaran dihati pasti di balasi
sungguhpun bukan kini tetapi pasti, itu memang pasti

hati
sayang akan sesuatu yang sering berada disisi
segala pancaindera bersatu menjalankan tugas-tugas tersendiri
semakin hari, semakin kuat rasa sayang ini
hingga suatu saat, sayang itu akan pergi dengan sendirinya
apabila telah lama ia ditinggalkan
kadang ia baik untuk kita
dan kadang-kala, ia tak seharusnya kita lakukan
andai rasa sayang itu mampu 'membunuh'
maka tinggalkanlah ia
dan jangan sesekali tinggalkan ia
andai sayang itu membawa ke syurga

hati
tertarik akan keindahan tercipta
jangan tersalah anggap akan kata-katanya
suka bukan bermakna cinta
sayang tidak bererti mahu
namun sukanya hati membawa pada sayang dan akhirnya cinta
berjaga dengan perasaanmu itu
silap duga, bencana menimpa

hati
peneman dikala suka mahupun susah
gembira rasa kerana gembiranya hati
sedih berduka kerana terlukanya hati
maka jangan dimainkan hati ini
ikhlas dan jujur perlu sebagai pelindung sejati

hati
tak kan terhenti terus berperasaan
sehingga kewarasan fikiran tidak lagi berfungsi

wallahualam
wassalam

27 January 2012

Pusat Membeli-belah

Assalamualaikum

apabila musim cuti bermula, semua pakat gembira dengan aktiviti yang tersusun sedia, tapi bagaimana pula dengan kami yang tak ter-aktiviti ni? ye, lepak dirumah bersama televisyen, ouh, tak tak, orang sekarang dah moden.....lepak dirumah bersama laptop kesayangan, segala macam aktiviti dapat dilakukan, layan games, tengok movie, haa, drama korea kan..buat assignment? haha..tambah lagi bila ada internet, habis la..

hanya mampu melihat
maka dengan perasaan boringnye, aku dan sahabat pun berjalanlah sekitar kotaraya menjengah manusia yang kian berubah dari semasa ke semasa..

dan antara tempat yang kitorang singgah ialah shopping complex


biasa la, window shopping, kalau berduit, satu pasaraya tu aku dah beli dah. yang menjadikan bahan untuk aku ceritakan disini ialah..singgahlah ketempat-tempat sebegitu hanya jika perlu, jangan jadikan tempat-tempat macam tu sebagai tempat melepak dengan member dan selainnya.

here i give you some reason


1. Kawasan pendedahan aurat
masalah terbesar dan paling sukar untuk dibendung. korang tau la kan, yang Islamnya memang banyak dah terbukak-bukak ni, tapi yang non-muslim tu yang tak boleh dikawal, kalau yang Islam tu boleh la bagi ceramah padu sikit kasi sedar, tapi yang non-muslim kita tak boleh nak halang sebab tempat tu kawasan public. jadi penyelesaiannya, kita beredarlah, tak payah nak mengada makan kat situ la, apa-apa la, tempat lain banyak, sedap-sedap lagi. maksud aku tu la, kalau dah terdesak sangat baru datang ke situ, lepas tu dah settle masalah, tak payah nak meng-skodeng orang, terus berambus

2. Penularan aktiviti over-sosial
sosial itu perlu, over-social itu melampau. korang tau, tempat-tempat macam ni la yang selalu dijadikan port berdating. aktiviti-aktiviti ini amatlah berbahaya buat kita-kita yang lemah iman ni, silap-silap, balik dari situ dua tiga orang awek kita dapat, hati-hati aa..

3. Kawasan mencari kekasih non-halal
katakan la kita ni kuat iman sikit, tak  jealous la dengan aktiviti pembiakan spesis pra-matang tu kan, so kita buat la hal sendiri..lalala..tiba-tiba tu datang pulak seorang awek idaman hati setiap insan dikala terpandang akan wajahnya terjatuh rebah tidak terbangun lagi, amekao, tiba-tiba ajak korang teman dia pegi layan muvee, what the..lepas tu katanya dia nak belanja makan pulak, boring makan sorang-sorang, kamon la, siapa yang tak cair dengan awek camni, tambah lagi muka superdupercute, pakai sopan je kan, tapi, ada ke awek yang pakai sopan ni berperangai macam ni? er..elok lepak kat taman la, ada bunga..tapi kat taman pon ade awek jugak, adess~

4. Elemen penggodaan yang berteraburan
kat situlah terletaknya segala harta benda yang melibatkan wang ringgit kita. sungguh, banyak godaannya..lari jauh-jauh >o<

5. Dan sebagainya
dan sebagainnya la

sebab tu la pusat membeli-belah dikategorikan sebagai salah satu tempat maksiat

wallahualam
wassalam..

24 January 2012

Ilmu Hidupku

Assalamualaikum

bagaimanakah paper terakhir korang, best tak? haha, aku punya hampes, tak tau la apa nak jadi, rasanya aku tak layak jadi engineering student dah kot, agaknya la..sudah, sudah, ketepikan segala keraguan, aku percaya yang Allah akan beri balik setimpal dengan apa yang telah kita usahakan, ya, jika sedikit, maka sedikit lah yang kita dapat, aduyai..

serius, aku kesian tengok budak ni
ya, belajarlah selagi kita mampu, kerana apa yang kita ada tidak selalunya cukup, mesti ada yang kita tak tau lagi punya lah. tak percaya? mari kita buat satu kaji selidik

benda simple je, korang tau apa itu Facebook? jangan tak mengaku, jangan tak mengaku..sedangkan bayi yang di dalam buaian punya akaun Facebook, manakan mungkin korang-korang yang sudah berjanggut serta bertambah berat badannya tu takde akaun Facebook. tapi persoalannya disini, apa yang korang tau pasal Facebook, secara umumnya atau secara menyelutuh? ok tak payah tipu, kalau korang tau semua pasal Facebook, mesti korang dah buat laman sosial sendiri macam 1malaysia.commyspace.com atau SalingSapa.com

jadi tak perlu nak menafikan lagi bahawasanya kita memang tak pernah cukup dengan ilmu, dan maka perlulah untuk kita terus mencari dan mencari, jangan mencuri ya, tak halal + berdosa

aku pernah terfikir,
 "aku student engineering, tak perlu bagiku ilmu hospitaliti bagai, aku bukan nak jadi doktor pon, tambah semak memori aku je, nak bawak ennineering ni pon tak tentu lagi, huh" ya, suatu ketika dahulu, aku sememangnya seorang yang kerek, tapi sekarang tak dah, dah baik dah..(percaya la cakap aku wei)

kenapa orang suka sama dia? sebab semua benda dia boleh buat
persoalannya, adakah perkara berkaitan dengan itu sahaja yang perlu kita ketahui dan pelajari?

no no no, i don't think so, pencarian ilmu tak akan pernah berakhir, selagi kita hidup kita perlu mencari ilmu, kerana ia akan selalu diperbaharui, hari demi hari

selain daripada tu, kat dunia ni bukan kita sespesis je yang ada, pelbagai perkara yang wujud yang patut kita pelajari, kalau tak, benda tu je la kita boleh buat,
 "kerajaan memerlukan rakyat yang berkebolehan dalam pelbagai aspek agar Malaysia dapat membangun seiring dengan pembaikan modal insan yang berjaya" apekebende aku merepek entah

berbekalkan ilmu yang ada, masih banyak yang perlu kita tempuhi
ringkasnya disini adalah, belajarlah rajin-rajin, tanam rasa cinta akan ilmu tersebut, sebenarnya bukan sengaja kita dipaksa untuk mempelajari ilmu tersebut tetapi sebenarnya ia amat perlu untuk kita tahu

but surely we gonna use it, if not today, probably tomorrow?

wallahualam
wassalam..

14 January 2012

Keseorangan Tapi Taknak Berpasangan

Asalamualaikum

pada kali ini, aku tertarik untuk bercerita tentang 'Tunggal Tetapi Tidak Diperolehi'. Jika anda merasakan bahawa tajuk itu pelik, bagus, kerana saya juga berasa pelik, mengapa Google Translator translatekan ayat orang dengan ayat yang pelik-pelik..dulu-dulu korang pernah try translate perkataan 'up' tak? Serius kelakar

Actually, ayat Tunggal Tetapi Tidak Diperolehi tu ditranslate daripada ayat Single But Not Available. Aku rasa ayat ni best bukan kerana #mencaripublisitimurahansemata, tetapi sebab maksud ayat tu sendiri, ia menunjukkan kita punya iman

but how could it be??


as we know, ayat-ayat sebegini selalunya digunakan oleh mereka-mereka yang ingin bercinta.
 "Would you be my girlfriend, I really need someone.."
jangan terpedaya, aku tau ayat dia sweetsessangat, tapi jangan tegoda, kita mampu menolaknya!
ye, aku pun hampir terpedaya, huh..

jadi, untuk mengelakkan dari berlakunya percouplean yang bakal menjerumuskan kita ke kancah maksiat ini, kita menggunakan ayat-ayat sebegini
 "sorry to say that I'm single but sorry, I'm not available.."
 "tell me why baby, why?" tanya si Dia kembali dengan penuh ketidakpuashatian
 "I will accept it if you ask me to marry you"
 "ouh.." terkesima

(actually, apa maksud terkesima ni??)
Islam sentiasa punya caranya

sebenarnya En. Nazrin, mengapa anda mengatakan bahawa orang yang menggunakan ayat ini punya iman? Habis maksudnya, orang yang bercouple ni takde iman lah? Saya tak paham lah??

(tanya seorang insan dengan marah sambil mengetap-ngetap bibirnya)

relax..relax..bukan bermaksud orang yang bercouple tu takde iman, tak..tapi orang yg bercouple sah-sah lemah iman, lemah fikiran juga pertimbangan. Couple  bukan satu aktiviti di masa lapang yang berfaedah, bahkan mampu merisikokan kita ke arah kemaksiatan, jadi kenapa perlu kita bermain dengan risiko sedangkan kita tahu bahawa tiada faedahnya yang kita dapat sekiranya kita terus bercouple, so sape-sape yang bercouple tu memanglah lemah segala bagai sebab tak tau memikirkan yang baik dan yang mana buruk. Dah dah, jangan nak berdebat dengan aku pasal Manusia Insan Yang Lemah.

Bagi insan-insani yang mengatakan bahawa mereka Single But Not Available ni sebenarnya

1. Kerana berwaspada akan kemaksiatan
betul, percaya la cakap aku, last-last nanti, maksiat jugak yang kita akan buat kalau kita bercouple, dan selalunya, orang-orang yang bercouple ni bukan orang yang baik, ada kejahatan mereka yang mungkin kita tak sedar..jaga-jaga..

2. Kerana seronok menjadi insan pujaan setiap insan
bila dah couple ni orang lain tak boleh nak dekat, nanti pakwemakwe jealous pulak. So bila takde siapa-siapa yang berdamping dengan kita, kita akan rasa lebih bebas untuk diminati dan meminati. Tapi jangan pula dijadikan sebagai tiket untuk bergaul secara bebas..

3. Kerana hati sudah berpunya
memang lah single sebab tak kahwin lagi,
 "walopon I dah bertunang, tapi I tak couple dengan dia ok.."
ye, insan sebegini memang hebat, saya sayang anda

ok, gurau kasar

selain daripada itu, mungkin mereka sudah punya perasaan pada seseorang, diorang tak nak orang lain selain daripada orang yang diorang dah target tu, cuma diorang tak nak confess je lagi,
 "belom tibe mase nye, dah tibe nanti..aku ajak dia kawen teros, tak payah nak kapel-kapel, bwang pahale je" kata aku

erk

make it Halal

memang berbagai dan bermacam ayatlah yang aku jumpa kat Facebook, tapi hampagas, hampir kesemua ayat macam nak #mencaripublisitimurahansemata, dah jadi macam takde faedahnya pulak buat manusia sejagat, korang baca pon dah tau dah..

I'm single, but not available..use the word wisely..

wallahualam
wassalam..

11 January 2012

The Pendakwah

Assalamualaikum


seorang sahabat mengembara beribu batu bagi memulakan satu niat yang murni didalam hati..
 "dah jaoh pakcik berjalan.." tiba-tiba teringat iklan petronas tu pulak
demi menyebarkan agama Islam yang sempurna ini, bagi memperingati kita yang sering terlupa ini, mereka sanggup meninggalkan tanah air mereka, anak isteri tercinta, kekayaan kemewahan yang tercipta setelah sekian lama, semata-mata kerana Allah SWT. sanggupkah kita bertindak sedemikian rupa?

pernah tak terbisik di hati,
 "aku juga ingin berbuat demikian, namun siapalah aku, insan biasa serba kekurangan, takut tersalah bicara, dosa yang bakal ku terima!"
alhamdulillah kalau ada, niat tu yang penting bro, niat tu..

setiap amalan hatta ilmu yang kita ada ni, perlulah disebarkan, ilmu yang betul la, jangan la korang sebarkan ilmu hitam kelabu kuning asap bagai tu, kerana ilmu yang kita sebarkan tu dapat pahala tau, lepas tu kalau orang yang kita ajar tu sebarkan lagi, berlagi-lagilah pahala kita dapat, tapi beringat, jangan seronok sangat menyampaikan ilmu sehingga nafsu mula mentadbir, awas..ilmu yang disampaikan mungkin berbisikkan syaitan.

plus, kita bakal memperoleh memory (ouh smartphone 16GB) yang lebih tinggi jika diperkatakan setiap hari, lantas kita akan selalu diperingatkan dan akan sentiasa berhati-hati dalam setiap urusan yang kita lakukan, hebat tak, hebat tak?

tapi, siapakah golongan yang bertuah tersebut?


ye..sudah semestinya para-para Ustaz Uztazah dan alim-alim ulama'..stop stop, betulkah hanya mereka?

you got it wrong man


tugas sebagai daie tidak terhad kepada mereka sahaja, habis tu dah kalau takde Ustaz Ustazah tu, tak berkembang la Islam, dok camtu je la, banyak tu golongan Islam, setakat tu je la yang kita tau, takde penambahan ilmu, lama-lama hilang Islam tanpa kesan, subahanAllah..

ya, tugas sebagai seorang Daie berada pada setiap insan yang bergelar Islam, saling ingat-memperingati merupakan salah satu tugas kita sebagai khalifah di muka bumi ini. cukuplah sekadar mengajak mereka mengucapkan Bismillah, ouh, sedikit tips, kalau mereka kata,
 "ko sindri pon tak betol, nak mengaja orang,ey pikey balek la, lu sappa, wa sappa"
jadi, kata pelawannya
 "aku tau kite same-same mat rempit, ey tapi mat rempit pon bace bismillah gak time makan tau, bismillahirrohmanirrohim.."
ye, walaupun mereka kurang baik akhlak dan peribadinya, kita ambillah yang baik dari mereka, jangan la di ikut pulak yang buruk dari mereka, dan itu merupakan satu kesempatan buat kita untuk menegur mereka
 "engko ni aku tengok elok dah bace bismillah nye, da boley jadi imam da, tapi merempit, merempit jugak, ape masalah ko ni.."
 "saye biyase praktik kan mase pakai kasut, pakai baju, naek moto, sarong helmet, masok kunci, bla bla bla..sebab tu la sedap bunyik nye kot"
berpotensi untuk berubah tu..


sungguh sebesar zarah sekalipun amalan kita, akan dibalas dengan pahala, dan sungguh sebesar zarah sekalipun maksiat kita, tetap akan dibalas dengan dosa, semoga hidup kita sehari-harian dipenuhi dengan amalan yang diredhaiNya, insyaAllah..

wallahualam
wassalam..

07 January 2012

Isu Yang Tak Selesai-selesai

Assalamualaikum

ye, isu harga ayam kian meningkat, isu banjir masih belum reda, tapi sedarkah kita, isu aurat masih belum diambil endah

adakah pakaian yang kita gunakan telah menutup aurat? check balik..


sekadar peringatan,
hadirnya Rasulullah SAW dan para nabi yang lainnya adalaah sebagai pemberi peringatan dan penyampai berita gembira, bukan sebagai pengubah mahupun penjamin kita, kita sendiri yang mengubah diri kita dan kita sendiri yang menanggung dosa kita



jadi, meh sini aku sharekan sikit bagi mereka yang masih belum mengerti etika pemakaian Islam, aku tau aku tau, korang da tau, tapi tu la kan, asyik terlupa je, tak apa..ada mase lagi, ada masa lagi..


Para Muslimah
ye, apa masalah aku dengan perempuan, masalahnya perempua ni paling susah nak jaga aurat dia, tapi beringatlah wahai Muslimah sekalian, orang yang menutup aurat itu sesungguhnya adalah orang yang bersabar dan orang yang bersabar itu adalah orang-orang yang  beruntung

tudung merupakan satu lapisan yang menutup bahagian rambut, leher dan dada kaum wanita daripada dillihat oleh yang bukan muhrim baginya, semestinya tidak jarang dan tidak nipis, ikut suka la nak pakai fesyen apa sekali pun, ASALKAN, syarat-syarat yang dinyatakan tidak dilanggar sewenang-wenangnya, ada faham?

selain itu, pakaian yang dikenakan mestilah menutupi sehingga ke pergelangan tangan, labuh sehingga menutupi punggung dan seluar, kalau pakai seluar, yang labuh sehingga menutupi seluruh kaki, lebih selamat.
ouh, aku teringat satu kisah dimana seorang Muslimah itu tidak diharuskan mengangkat kainnya walaupun melalui lopak air, see, sampai macam tu sekali.
dan, segala pakaian yang menampakkan bentuk tubuh badan, seperti pakaian yang jarang dan ketat adalah diharamakan sama sekali..eyh korang tak sesak ke pakai sendat-sendat ni? huh..

dan kaki anda juga adalah aurat anda yang tersangat la selalu di remeh-temehkan, ianya aurat la. maka, sarungkanlah stokin untuk mellindungi kecantikan kaki anda itu..ada yang tergoda ko tau, sebab tu la ia menjadi aurat


The Muslimin
sampai lelaki jadi The pulak, haha
ye ye, jangan kita suka sangat, kaum kita pun terlibat same, apa ko ingat senang camtu je nak jaga aurat, eyh kamon la, kalo senang, tak ada yang lawan punya lah, semua patuh je kan
jadi, aku juga pernah melepak diluar-luar sana dengan shorts, tapi tu dulu la, sekarang saya sudah baik ma..hehe, tak pakai dah seluar pendek ni, seluar panjang je memanjang
tak salah nak pakai seluar pendek, betul, tak salah pun pakai la, pakai..hanya yang menutupi aurat SAHAJA

kalau boleh seluar tesebut ditarik sehingga menutup pusat dan labuh menutupi kepala lutut, jadi jika baju anda terselak, tak ada la kantoi kan,
but, daripada terjadi macam tu, baik kita pakai seluar panjang kan, lagi selamat dan terjamin

dan, aku faham korang tough, aku pun  tough jugak, siap ada 6pax lagi ni ha, cuma aku tak suka la nak sombongriakujubtakabbur ni kan, apa la dapat.. -.-

tak perlu berjubah bersongkok berserban bagai, singlet dan track suit sudah memadai, asalkan menutup aurat

alolo sweetnye..

sebenarnya tak susah nak buat semua benda ni, hanya yang perlu kita paksakan diri kita, lama-lama nanti insyaAllah, rasa happy je, banyak faedah ouh~ amalkan la ye ^^

wallahualam
wassalam..

04 January 2012

Seindah Kehijauan Alam

Assalamualaikum

amacam hari ni, ok  ke ko? haha..kalau boleh paksa diri anda senyum diawal pagi hari macam ni, walaupun bangun-bangun tidur je rumah bertakung, banjir la katakan..jangan risau, ambil yang positif, kita gunakan air yang bertakung didalam rumah anda tersebut sebagai swimming pool, anda boleh menjimatkan bil air anda dengan berenang gaya itik serati di dalam rumah anda,
sudah, hentikan
mood seharian anda bakal ditentukan daripada permulaan hari anda, jadi senyumlah anda dipagi hari, dan semoga anda tenang sepanjang hari, insyaAllah..

jadi, apakebenda yang aku nak kongsikan di pagi hari ini? tadi masa jalan-jalan kat laman Google, aku terjumpa satu gambar ni, bilamana aku pandang gambar tersebut, rasa tenang yang sesangat, macam tengok padi yang sedang menghijau di kawasan sawah, gunung-ganang yang sejuk disertakan kabus, pohon-pohon rendang meneduh tanah, ya Allah..sangat tenang!

mungkin bagi korang gambar tersebut hanyalah satu lukisan biasa tapi bagi aku, ia penuh dengan rahsia tersendiri, yang hanya mampu difahami bagi mereka yang betul-betul mengamati, like I said before, things can't be feel, if you aren't  really understand the real meaning.




see, it is just an ordinary drawing isn't it? but how far did you feel about this picture, what are the message that are trying to be captured here? is it only about how should Muslimah dressed or what type of fashion that should be perform?


aku tak rasa macam tu, walaupun ianya kelihatan simple, biasa dan bersahaja, still it gave me a huge impact, tambah-tambah lagi bila tengok muka dia yang innocent tu, cute sangat, rasa macam nak senyum je sampai bila-bila

kan best kalau semua Muslimah macam tu, aman dunia

oh ya, kata Ustaz Azhar Idrus
 "perempuan yang bertudung itu tak semestinya baik, tapi yang tak bertudung tu semestinya jahat"
dan pada pendapat aku pulak, jahat itu tak semestinya pada pandangan mata, bisikan dalam hati itu yang selalu tidak terduga, awas..Allah Maha Mengetahui..

wallahualam
wassalam..

02 January 2012

Gambar

Assalamualaikum

macam mana hari ni, ada buat sesuatu yang mendatangkan kebaikan? satu pun jadilah, mungkin kecil dan sedikit sumbangan yang kita lihat, tapi kita tak tahu, mungkin hasilnya nanti sangat mengagumkan?

semalam aku ada tengok video klip ceramah Ustaz Azhar Idrus kat youtube, cerita pasal gambar, apa hukumnya kalau buat camni camtu, kadang-kadang dengar soalan yang diajukan tu macam nak perli pun ada jugak, tapi tu la, soalan-soalan yang macam orang selalu anggap buruk, lalu membuatkan si ingin tahu jadi malu, lepas tu tak tau nak buat apa, kesian diorang..

salah satu sirinya

taip pasal malu bertanya ni, pernah tak korang baca buku yang bertajuk Soal Jawab Remeh-temeh Tentang . . . Tapi Anda Malu Bertanya. buku ni merakamkan soalan-soalan (rakam suara? tak lah..) yang remeh-temeh yang mungkin kalau orang dengar pun rasa macam nak tergelak je, tapi disebabkan ianya perlu untuk kita tahu, maka kita perlu bertanya. dan aku memang salute habis dengan orang yang kasi idea buat buku ni, memang tersangatlah membantu! ^^

balik balik balik pada topik asal, apakah itu gambar? gambar adalah..korang pun tau lah gambar tu apa kan, tak perlu nak dijelaskan panjang lebar, cuma perlu diingatkan dalam beberapa perkara sahaja, anda mungkin terlupa, silap silap, kita mungkin terlupa, apa tujuan sebenar kita bergambar.

gambar yang paling popular sekarang ni dekat Facebook je la kan, kat mana lagi, kat situ la kita boleh nampak bakat-bakat baru dalam bidang pengkomersialan ni, dia la jurufoto dan dia la modelnya, hebat tak?
mungkin ada yang orang tolong tangkapkan gambar kita, kita jadi model je, sama la pun..
pokoknya disini, what are the purpose of we doing that, and why do we acting like that? (speaking  sudah..)

apa, mengapa mengapa mengapa??

ok ok, nawaitu kita nak orang kenal siapa kita, yes, that can be accepted but, setakat mana kita ingin dikenali, setahap insan biasa yang hari-hari online fesbuk atau setahap insan yang bergelar Blogger terpopular? (ok, bloggers sekalian tidak bersalah, just want to mention that all of you are so popular) bila kita mahukan diri kite sangat dikenali ramai, automatik kita dah jadi riak, perlu ke kita dikenali ramai, siapa kita dan apa yang kita ada sampai semua orang perlu kenal kita? check  balik..

sudah, cukup dengan nawaitu, sekarang kita lihat gaya apakah yang ditonjolkan oleh gambar kita, gaya rama-rama, bebas atau kuak lentang?

kalau rama-rama, anda selamat

karut

jadi, bagaimanakah gambar yang selamat untuk dipertontonkan? ciri-cirinya adalah seperti yang berikut..
1. Menutup aurat
sebagai umat Islam, memang wajib bagi kita menutup aurat, bukak dosa, tutup dapat pahala
as for non-muslim, cara ini amat berpatutan juga buat anda, bukan sahaja dapat mencegah daripada kemaksiatan, malah dapat menutup sifat riak yang membuak-buak bila orang memuji kita, kenapa tak boleh riak? nanti terlampau gembira sampai meletup, aku tak nak tengok..

2. Posing biasa
tidak perlu tunjukkan mata anda yang bulat itu, tidak perlu tunjukkan body anda yang mengancam itu, tidak perlu tidak perlu tidak perlu kerana aku punya lagi hebat lah, hope so
kalau boleh tangkap gambar macam nak pegi mintak kerja tu, duduk straight, pandang kamera dan snap, tak pun ambik je gambar MyKad korang, ha ha ha
jimat masa, jimat tenaga

3. Saiz yang besesuaian
kalau boleh satu frame tu muka dia saja, lubang hidung pun kasi jelas sejelas jelasnya, orang kachak la katakan..

tutup aurat, pose biasa, saiz sederhana

ada rasionalnya mengapa kita dipesan untuk berbuat demikian..
gambar yang terlalu terbuka mampu menaikkan nafsu syahwat, tidak kira perempuan mahupun lelaki, maka secara automatiknya, kita yang menunjuk kan dapat dosa, yang melihat dapat dosa, yang menangkapkan dapat dosa, yang mengongsikan dapat dosa, dan mereka-mereka yang terlibat dapat dosa, walaupun sikit..

posing juga amat berbahaya, segala impaknya bersamaan dengan point diatas, mungkin berganda? erk

saiz gambar yang terlalu besar dapat dicilok lalu di-adobe photoshop-kan, korang sendiri pun tahu apa akan jadi selebihnya..

bergambar biarlah bersahaja, supaya kita dikenali sebagai siapa diri kita, kalau sempurna, sempurna lah, tak perlu menyempurnakan lagi, dah cukup bersyukur dah la ada rupa, =,=

gambar juga merupakan salah satu faktor fitnah berleluasa, awas~
wallahualam
wassalam..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...