07 January 2012

Isu Yang Tak Selesai-selesai

Assalamualaikum

ye, isu harga ayam kian meningkat, isu banjir masih belum reda, tapi sedarkah kita, isu aurat masih belum diambil endah

adakah pakaian yang kita gunakan telah menutup aurat? check balik..


sekadar peringatan,
hadirnya Rasulullah SAW dan para nabi yang lainnya adalaah sebagai pemberi peringatan dan penyampai berita gembira, bukan sebagai pengubah mahupun penjamin kita, kita sendiri yang mengubah diri kita dan kita sendiri yang menanggung dosa kita



jadi, meh sini aku sharekan sikit bagi mereka yang masih belum mengerti etika pemakaian Islam, aku tau aku tau, korang da tau, tapi tu la kan, asyik terlupa je, tak apa..ada mase lagi, ada masa lagi..


Para Muslimah
ye, apa masalah aku dengan perempuan, masalahnya perempua ni paling susah nak jaga aurat dia, tapi beringatlah wahai Muslimah sekalian, orang yang menutup aurat itu sesungguhnya adalah orang yang bersabar dan orang yang bersabar itu adalah orang-orang yang  beruntung

tudung merupakan satu lapisan yang menutup bahagian rambut, leher dan dada kaum wanita daripada dillihat oleh yang bukan muhrim baginya, semestinya tidak jarang dan tidak nipis, ikut suka la nak pakai fesyen apa sekali pun, ASALKAN, syarat-syarat yang dinyatakan tidak dilanggar sewenang-wenangnya, ada faham?

selain itu, pakaian yang dikenakan mestilah menutupi sehingga ke pergelangan tangan, labuh sehingga menutupi punggung dan seluar, kalau pakai seluar, yang labuh sehingga menutupi seluruh kaki, lebih selamat.
ouh, aku teringat satu kisah dimana seorang Muslimah itu tidak diharuskan mengangkat kainnya walaupun melalui lopak air, see, sampai macam tu sekali.
dan, segala pakaian yang menampakkan bentuk tubuh badan, seperti pakaian yang jarang dan ketat adalah diharamakan sama sekali..eyh korang tak sesak ke pakai sendat-sendat ni? huh..

dan kaki anda juga adalah aurat anda yang tersangat la selalu di remeh-temehkan, ianya aurat la. maka, sarungkanlah stokin untuk mellindungi kecantikan kaki anda itu..ada yang tergoda ko tau, sebab tu la ia menjadi aurat


The Muslimin
sampai lelaki jadi The pulak, haha
ye ye, jangan kita suka sangat, kaum kita pun terlibat same, apa ko ingat senang camtu je nak jaga aurat, eyh kamon la, kalo senang, tak ada yang lawan punya lah, semua patuh je kan
jadi, aku juga pernah melepak diluar-luar sana dengan shorts, tapi tu dulu la, sekarang saya sudah baik ma..hehe, tak pakai dah seluar pendek ni, seluar panjang je memanjang
tak salah nak pakai seluar pendek, betul, tak salah pun pakai la, pakai..hanya yang menutupi aurat SAHAJA

kalau boleh seluar tesebut ditarik sehingga menutup pusat dan labuh menutupi kepala lutut, jadi jika baju anda terselak, tak ada la kantoi kan,
but, daripada terjadi macam tu, baik kita pakai seluar panjang kan, lagi selamat dan terjamin

dan, aku faham korang tough, aku pun  tough jugak, siap ada 6pax lagi ni ha, cuma aku tak suka la nak sombongriakujubtakabbur ni kan, apa la dapat.. -.-

tak perlu berjubah bersongkok berserban bagai, singlet dan track suit sudah memadai, asalkan menutup aurat

alolo sweetnye..

sebenarnya tak susah nak buat semua benda ni, hanya yang perlu kita paksakan diri kita, lama-lama nanti insyaAllah, rasa happy je, banyak faedah ouh~ amalkan la ye ^^

wallahualam
wassalam..

1 comment:

Siti_Acu...zZz said...

betul juga apa yg ko cakap tu... ma kasih atas peringatan tersebut...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...