27 December 2013

Hai, Boleh Berkenalan? (Bahagian 2)

Assalamualaikum..

Dan ini adalah sambungan daripada post aku yang sebelum ni. Aku sengaja buat dua bahagian, takut nanti korang boring baca bebelan aku panjang-panjang kan..



Ni kes lain ni. Aku tak pasti, apa yang diorang nak daripada aku, tapi budak-budak perempuan ni add aku kat Facebook. Dan tiba-tiba keluar chat box..




"hai, thanx apprv..intro?"




bismillah, dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani
ni lah spesis yang selalu kena tarbiyah dengan aku. Masuk tak bagi salam kata orang, tiba-tiba tanya soalan. MasyaAllah..speechless aku! Untuk seketika, aku tenangkan fikiran..cuba kawal perasaan, dan berfikir positif..tapi sebelum aku mulakan bicara sebagai seorang Islam yang berfikiran waras, aku bagi se-das




"hai, tahukah anda akan adab berbicara atau memulakan perbualan? Ianya haruslah dimulakan dengan niat kerana Allah ta'ala, dan disusuli dengan salam. Sejurus itu, seharusnya, anda yang bertanya terlebih dahulu memperkenalkan diri. Dan bicara itu haruslah sopan bersesuaian dengan orang yang anda bercakap, dengan situasi semasa"

"alah..cowie lah..kita nak kenal2 je pown..kenapa siyez cngt"

aku cuba positif, yeah, aku cuba
"No, I'm just giving you the proper ways on starting a conversation..in case you don't know?"

barulah nak bagi salam..
"erm..ok..Assalamualaikum..hai"





aku tak tau, samada budak-budak sekarang ni memang biadap ke apa. Tapi itu bukan kali pertama aku dapat private message yang macam tu..banyak kali juga lah. Asal keluar chat box je, tanya "intro?" Apa trending ke apa? Well, mungkin jugak diorang ni kurang ajar, sebab umur baru 14 tahun..12 tahun..ye lah, kurang belajar lagi lah kan?






Yang aku nak marah sangat tu bukan sebab apa, tapi niat diorang nak berkenalan tu..untuk apa? Couple?? Aku terima friend request diorang dengan harapan yang diorang ni nak belajar dengan aku. Minta nasihat ke, motivasi ke..ni tak, dah lepas bagi salam, tanya nak berkenalan bagai, di bukaknya soalan cepumas

"Awak single?"

aku balaslah..
"Haah, saya single. Kalau awak nak jadi isteri saya, bagi saya masa untuk consider"

ha, kelam-kabut budak tu.. XD dah tu..kau nak berkenalan dengan aku buat apa? Kalau bukan nak kahwin, nak main-main? Sorry babe, I'm not that type of person~



takde kaitan, cuma aku agak terharu
dengan pemberian dari seorang sahabat
itu je



Ekceli, aku nak kongsikan, adab-adab memulakan perbicaraan..tapi rasanya tak payah kot, sebab aku dah explain kat atas tadi, kan? Ok lah, aku repeat balik

1. Betulkan niat, sebab segala apa yang kita buat adalah untuk mendapat redhoNya. Tak kisah lah nak belajar, atau nak memperisterikan dia. Janji hati itu ikhlas..

2. Bagi salam, kalau nonMuslim, ucap salam sejahtera elok-elok..permulaan bicara itu sendiri dan menunjukkan siapa kita yang sebenarnya. Mungkin dia tertarik dengan Islam? jeng jeng jeng~

3. Kenalkan diri sendiri terlebih dahulu. Biadap sekiranya kita bertanya kepada dia sebelum memperkenalkan diri. Seorang pembunuh pun memperkenalkan diri sebelum membunuh mangsanya, inikan pula kita, manusia yang bertamadun.

4. Nyatakan niat atau hasrat kita dengan elok. Terangkan agar dia faham. Kalau dia terima, alhamdulillah..proceed je lah. Tapi kalau dia tolak, kita respon elok-elok. Ucapkan terima kasih kerana sudi mendengar niat hati kita..aku faham kalau kau frust bro, bunga bukan sekuntum~hehe

5. Faham..aku faham kau marah, sedih, frust menonggeng kaw~tapi perangai kasi elok la..macho la sikit. Kot dia nak uji je? Ha kan..tamatkan perbualan dengan memberi salam, atau lagi elok, doakan yang baik kepada dia..semoga bermanfaat untuk kedua-dua pihak, walaupun pertemuan itu singkat dan..agak mengecewakan

nampak sangat kau tak hensem, hah hah ha~





takdelah..pasti ada kelebihan dalam diri setiap individu, yang membuatkan orang lain tertarik..

wallahualam
wassalam..

Hai, Boleh Berkenalan? (Bahagian 1)

Assalamualaikum..

Jika anda tak sedar akan tajuk yang akan saya bincangkan sebentar lagi, saya ulang semula



Hai (ek ehem), assalamualaikum warohmatullahi wabarokatuh..saya telah terpikat pada kesempurnaan akhlak kamu..boleh kita berkenalan? ukhuwah fillah till Jannah?



tudia, lari teruih~




Bermula dari serangkap kata, kita telah mengambil risiko, sama ada persahabatan yang kita ingin jalinkan itu membawa kita kepadaNya, atau sebaliknya




Perkenalan yang ikhlas, semata-mata kerana Allah, insyaAllah diberkati dan dirahmati..tapi, perkenalan yang aku nak bincangkan disini adalah perkenalan yang lagha

Ya, perkenalan yang sia-sia al-also known as, membuang masa





Ayat diatas tadi, merupakan salah satu contoh, manisnya ayat seseorang untuk menarik hati crush dia untuk berkawan dengan dia. Atau bahasa pasarnya,
"Saje je dia nak tackle awek Muslimah tu, takde niat lain, nak ajak couple lettew~"





ni aku bagi contoh









Amacam, best layan movie? haha..tak perlu tengok video tu pun aku rasa korang dah faham maksud aku. Niat dia kat situ dah lari. Tak salah kalau dia nak berkenalan kerana Allah, nak ubah diri menjadi yang lebih baik..tapi lelaki takde ke? Apa, lelaki tak boleh layan kamu dengan cara yang sama? Atau..layanan perempuan tu hanya memuaskan kehendak kamu je? Fikir balik saudara..dah jadi lain dah kalau nak puaskan kehendak semata-mata..




Ok, tak salah juga kalau niat dia nak memperisterikan perempuan tu. Tapi..takde cara yang lebih baik ke? Tak terfikir langsung? Meh aku bagi contoh

1. Situasi kalau kau kenal dia lah kan (pakai kita lah), kalau kita kenal dia lah kan, apa kata kalau kita tanya kawan-kawan dia. Dia ni orang yang macam mana, ok ke tak ok, perempuan tulen ke tak..hehe
Tak pun, jumpa je parents dia. Dari hujung tudung sampai hujung sarung kaki dia cerita kau..tak payah nak hantar spy pergi skodeng dia ke apa.
Apa, takut jumpa parents dia? Kenapa nak takut pula..benda baik kan. Kau serius nak kan anak dia kan kan kan? Ke kau nak main-main je ni..ha~

2. Situasi lain, kalau kita tak kenal dia. Normalnya sekarang ni, tipulah kalau tak kenal dia. Sekurang-kurangnya, mesti kita ada nombor telefon dia (zaman dulu-dulu), Facebook? TwitterWhatsap?
Kalau takde, tak pasal-pasal la nak pergi tackle dia kan.. Ok lah, contohlah kita memang tak kenal langsung insan tu, tiba-tiba je muncul tatkala kita sedang lepak bersama-sama teman, sedang menghirup secawan teh susu di petang hari..bam! Seorang Muslimah ayu bertudung labuh berwarna biru muda melewati di depan ku bersama-sama kawan sekuliahnya..aku tak pasti akan arah tujunya, tapi hati ku berkata bahawa dialah arah tuju ku..

dah

Hantarlah seorang wakil perempuan. Macam kawan kita, saudara kita..jangan pesan kat kawan dia, nanti jatuh cinta kat kawan dia pulak. Pesan elok-elok kat kawan kita tu,
"Tolong sampaikan hajat aku kepada dia, aku ingin mengenalinya untuk dijadikan isteri ku"
Apa, nak kenal dia tapi tak nak kahwin dengan dia? Kau nak main-main ni~ Hentikanlah, kalau bukan nikah niat kau, baik tak payah. Nanti akan ada pihak yang terluka.

Nak belajar dengan dia? Tak kan takde orang lain kot..dia sorang je ke yang hebat kat dunia ni? Memang perempuan? Ok, kalau memang perempuan je..kenapa dia? Pensyarah takde? Dia pensyarah?

lillahita'ala brother, insyaAllah, niat yang ikhlas akan memberikan ganjaran yang lumayan..hehe




comel kan? (takde kaitan dengan topik)



aku ingat nak bela singa lah seekor, bawak jalan-jalan kat taman kan~


wallahualam
wassalam..


16 December 2013

Dunia Hari Ini

Assalamualaikum

Sepatutnya aku tengah update diari aku. Tapi disebabkan malas nak menulis, aku update blog. Boleh tak?






Akhir-akhir ni banyak benda yang pelik-pelik berlaku. Antaranya, banjir yang tak pernah-perahnya terjadi kat Kuantan..ramai yang tak duga yang benda ni boleh terjadi. Kata seorang pensyarah aku, "Mungkin sebelum ni takde banjir yang berlaku sebab Kuantan belum mengalami proses pembangunan. Sekarang ni, banyak pembangunan yang berlaku di sekitar Kuantan. Diorang tak tau yang diorang dah rosakkan sistem yang sebelum ni elok je.."



Kes lain, salji turun di bumi Mesir. Banyak 'Ustaz' dan 'Usztazah' yang tak bertauliah mengeluarkan pendapat. "Salah satu tanda kiamat adalah apabila wujudnya sungai yang mengalir di tanah Arab..habis tu, Sungai Nil tu bukan sungai ke?" serius, yang ni memang buat aku gelak sakan, dalam masa yang sama, aku terfikir "Kenapa makhluk ni bebal sangat" dan men-sepet-kan mata ==
Salah satu tanda kiamat ialah apabila tanah Arab menjadi subur, tumbuhnya bunga-bunga mekar dengan sungai-sungai yang mengalir..Sungai Nil memang mengalir menghala utara Afrika, sejak dulu lagi ye, sejak 8000 tahun sebelum Masihi lagi (correct me if I'm wrong). Kiamat dah ke?
Maksud ayat tersebut ialah apabila sungai-sungai mula mengalir di padang pasir yang tandus, yang tak pernah-pernah terkumpulnya barang sedikit lopak air.

Ada faham?



Baru-baru ni, kecoh sedunia tentang bunyi pelik yang datang dari langit. Ahli Geologi kata bukan dari tanah, unit Udara kata bukan dari aktiviti di langit, NASA pun dah pastikan, yang ianya bukan daripada angkasa lepas. Persoalannya, dari mana wujudnya bunyi itu? Sengaja dibuat-buat untuk mewujudkan spekulasi? Atau terhasilnya daripada makhluk Allah yang lain? Wallahualam..apa pun, kita semua harus bersedia, jika bukan dari 'makhluk' itu sekalipun, Islam sedang dikecam dari seluruh arah. Kita terhimpit sehingga sukar untuk bernafas (ni kang, ada jugak yang salah faham ==)



Kes Palestin masih berlarutan. Di Gaza, di Syria, Islam terus dihapuskan, dan bilangan kita kian sedikit..

"Akan tiba suatu masa dimana bilangan kalian begitu banyak, akan tetapi bilangan itu umpama buih-buih di lautan."

Ya, kita punya kuantiti, tapi sayangnya, kita tidak punya kualiti, jumlaj yang banyak itu tidak menakutkan musuh Islam walau sedikit. Persoalannya, dimana hilangnya kualiti itu? Tepuk dada, tanya iman.






Dan ini, kes tepuk dahi






continuous face palm






Setiap kali aku tengok remaja, anak muda di Malaysia, aku kerapkali menepuk dahi dan bertanya pada diri sendiri

"Mana silapnya?"



Aku tak pasti, salah ibu bapa yang mendidik, salah guru yang membimbing atau salah rakan yang menghasut? Atau mungkin salah diri sendiri yang suka akan kemaksiatan?

Couple dah jadi perkara biasa, jenayah rogol bawah umur kian menjadi-jadi, halal haram makan minum tak payah cerita, arak diteguk umpama air kosong..aku sebagai seorang manusia, sebagai khalifah di amanahkan untuk mentadbir di muka bumi, tertarik untuk membimbing semula generasi muda ini yang kelak akan menjadi pemimpin. Aku tak pasti, jika perkara ini berterusan, oraganisasi yang bagaimanakah yang akan dipimpin oleh mereka?






Dakwah dan ilmu perlu disampaikan secara terus menerus agar ada pihak-pihak yang tertentu sedar akan apa yang harus dilakukan sebenarnya. Kita hidup di dunia ini bukan sekadar untuk bersuka ria semata-mata. Kita ditugaskan untuk beribadat kepadaNya, mencari redhoNya.. Ya, mungkin kita dah conform masuk neraka, tapi amalan kita akan menentukan, lama mana kita akan diseksa kelak. 1 000 tahun, 10 000 tahun 100 000 tahun, selama-lamanya? Nauzubillah min zalik. Jika tergerak hati untuk berubah, ayuh, kita masih punya masa. Selagi belum tiba kiamat, selagi belum tiba ajal, kita masih punya masa!





Dan dengan itu, aku masih tabah menyampaikan ilmu..semoga bermanfaat untuk kita semua, insyaAllah..

wallahualam
wassalam..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...