27 December 2013

Hai, Boleh Berkenalan? (Bahagian 2)

Assalamualaikum..

Dan ini adalah sambungan daripada post aku yang sebelum ni. Aku sengaja buat dua bahagian, takut nanti korang boring baca bebelan aku panjang-panjang kan..



Ni kes lain ni. Aku tak pasti, apa yang diorang nak daripada aku, tapi budak-budak perempuan ni add aku kat Facebook. Dan tiba-tiba keluar chat box..




"hai, thanx apprv..intro?"




bismillah, dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani
ni lah spesis yang selalu kena tarbiyah dengan aku. Masuk tak bagi salam kata orang, tiba-tiba tanya soalan. MasyaAllah..speechless aku! Untuk seketika, aku tenangkan fikiran..cuba kawal perasaan, dan berfikir positif..tapi sebelum aku mulakan bicara sebagai seorang Islam yang berfikiran waras, aku bagi se-das




"hai, tahukah anda akan adab berbicara atau memulakan perbualan? Ianya haruslah dimulakan dengan niat kerana Allah ta'ala, dan disusuli dengan salam. Sejurus itu, seharusnya, anda yang bertanya terlebih dahulu memperkenalkan diri. Dan bicara itu haruslah sopan bersesuaian dengan orang yang anda bercakap, dengan situasi semasa"

"alah..cowie lah..kita nak kenal2 je pown..kenapa siyez cngt"

aku cuba positif, yeah, aku cuba
"No, I'm just giving you the proper ways on starting a conversation..in case you don't know?"

barulah nak bagi salam..
"erm..ok..Assalamualaikum..hai"





aku tak tau, samada budak-budak sekarang ni memang biadap ke apa. Tapi itu bukan kali pertama aku dapat private message yang macam tu..banyak kali juga lah. Asal keluar chat box je, tanya "intro?" Apa trending ke apa? Well, mungkin jugak diorang ni kurang ajar, sebab umur baru 14 tahun..12 tahun..ye lah, kurang belajar lagi lah kan?






Yang aku nak marah sangat tu bukan sebab apa, tapi niat diorang nak berkenalan tu..untuk apa? Couple?? Aku terima friend request diorang dengan harapan yang diorang ni nak belajar dengan aku. Minta nasihat ke, motivasi ke..ni tak, dah lepas bagi salam, tanya nak berkenalan bagai, di bukaknya soalan cepumas

"Awak single?"

aku balaslah..
"Haah, saya single. Kalau awak nak jadi isteri saya, bagi saya masa untuk consider"

ha, kelam-kabut budak tu.. XD dah tu..kau nak berkenalan dengan aku buat apa? Kalau bukan nak kahwin, nak main-main? Sorry babe, I'm not that type of person~



takde kaitan, cuma aku agak terharu
dengan pemberian dari seorang sahabat
itu je



Ekceli, aku nak kongsikan, adab-adab memulakan perbicaraan..tapi rasanya tak payah kot, sebab aku dah explain kat atas tadi, kan? Ok lah, aku repeat balik

1. Betulkan niat, sebab segala apa yang kita buat adalah untuk mendapat redhoNya. Tak kisah lah nak belajar, atau nak memperisterikan dia. Janji hati itu ikhlas..

2. Bagi salam, kalau nonMuslim, ucap salam sejahtera elok-elok..permulaan bicara itu sendiri dan menunjukkan siapa kita yang sebenarnya. Mungkin dia tertarik dengan Islam? jeng jeng jeng~

3. Kenalkan diri sendiri terlebih dahulu. Biadap sekiranya kita bertanya kepada dia sebelum memperkenalkan diri. Seorang pembunuh pun memperkenalkan diri sebelum membunuh mangsanya, inikan pula kita, manusia yang bertamadun.

4. Nyatakan niat atau hasrat kita dengan elok. Terangkan agar dia faham. Kalau dia terima, alhamdulillah..proceed je lah. Tapi kalau dia tolak, kita respon elok-elok. Ucapkan terima kasih kerana sudi mendengar niat hati kita..aku faham kalau kau frust bro, bunga bukan sekuntum~hehe

5. Faham..aku faham kau marah, sedih, frust menonggeng kaw~tapi perangai kasi elok la..macho la sikit. Kot dia nak uji je? Ha kan..tamatkan perbualan dengan memberi salam, atau lagi elok, doakan yang baik kepada dia..semoga bermanfaat untuk kedua-dua pihak, walaupun pertemuan itu singkat dan..agak mengecewakan

nampak sangat kau tak hensem, hah hah ha~





takdelah..pasti ada kelebihan dalam diri setiap individu, yang membuatkan orang lain tertarik..

wallahualam
wassalam..

2 comments:

Kayda kaydie said...

assalamualaikum....
intro?

nazrin izhar said...

waalaikumussalam..kau jgn mengada Nur Khaida, aku post pasal kau nanti, ha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...