17 April 2011

Bila manusia buta kerana dunia

Assalamualaikum

terima kasih sahabat
anda seronok melihat rakan anda memalukan dirinya sendiri?
seronok melihat telatah si kecil bermain bersama jari kakinya?
seronok melihat keindahan alam?
seronok skodeng orang?..
ok ok, memang seronok la bila mata tu ada lagi, kalau dah hilang kang?

haruslah anda anda sekalian beringat selalu bahawasanya, (ini bukan ikrar ye), setiap apa yang ada pada kita hanyalah pinjaman sementara buat kita yang tidak ada bunga atau cukai tambahan. cuma kena bayar balik je la, caranya? manfaatkan pinjaman tersebut sebaik mungkin, buat aktiviti yang berfaedah bersamanya, pergi picnic ke, bawak bersiar-siar di taman bunga ke, camping dalam hutan ke..ye saya maksudkan anggota badan anda,,bukan makwe pakwe mahupun honey baby anda.

buta yang aku nak celoteh kan ni ialah berkenaan dengan mereka yang celik, tetapi dalam tak sedar, (pakai kita lah) kita buta, kita nampak ianya tak boleh buat, tapi kita still buat, sebab apa ye para pembaca yang dirahmati Allah sekalian, sebab kita dah jadi buta dek kerana kabus dunia yang terlalu tebal sehingga kita dah tak nampak mana jalan sebenar untuk ke syurga. yang kita nampak hanyalah jalan kesenangan yang serba sementara, ya, SYURGA DUNIA..

nenek kebayan si bongkok tiga~
sebagai seorang yang rabun jauh, sesungguhnya aku sangat bersyukur terhadap apa yang telah Allah tetapkan ini, walaupun aku selalu la jugak jadi bahan geletek perut member-member aku tu. mengapa ye? hah, sebab jika saya rabun, saya tidak lagi dapat melihat kemungkaran dan kemaksiatan dengan jelas, even ianya berlaku  hanya 5 meter di hadapan aku, hah, dasat tak rabun aku. same story for those who are blind either since they we're born or not. buta yang dianugerahkan ini sangat membantu mereka-mereka yang berkaitan dalam mengumpul dosa dan pahala. dan semestinya  buta ini adalah buta yang baik.

but, it is inversely propotional with 'buta kerana dunia' (tak reti aku nak terjemah dalam bahasa inggeris nya), buta jenis ini amatlah buruk kesannya, mengapa? kerana dunia, kita akan ketepikan suruhan dan larangan Allah SWT. hah, meremang bulu roma

1. kerana cintanya pada kekasih
macam dah kita  berani buat, Allah kata jangan sakiti diri sendiri,
     "demi u, lautan berapi i sanggup redahi"
suruh bergolek atas bari api pun cukup la, dah macam ulat gonggok kena goreng rupanya ha. tak payah nafikan la, even kalau korang jenguk luar tingkap tu (waktu malam) mesti ada je couple 'bersenggama', jangan salah tafsir perkataan tersebut ye, perlakuan mereka yang terlalu rapat itu membuatkan aku menggelarkan kelakuan tersebut sebegitu. ayatnya manis sesangat lah, kalau buat kopi, mau kencing manis seumur hidup.
     "awaklah cinta saya yang teragung, percayalah~ (terus masuk lagu Datuk Siti Nurhaliza)
hek eh? Allah, Rasul, parents, nyawa?? cakap main lepas je. lagu-lagunya pulak memang bagai la
     (korang selalu nyanyi kan? hah, korang pun faham lirik lagu tu kalau korang amati betul-betul)

2. kerana pangkat dan kuasa
pakcik ni baik ye,
dia selalu tolong bini dia memasak di dapur,
ok, bergurau
selalunya orang yang yang gilakan pangkat dan kuasa ni orang yang berduit, saya ulang, ORANG YANG BERDUIT. maksud aku bukan la semua orang yang berduit, tapi kebanyakannya dari kalangan mereka, i mean, kita (sesiapa sahaja yang berduit tu). kaya atau miskin tu bukan menjadi penentu, even yang miskin pun sanggup berhabis duit asalkan dia boleh berkuasa. rasuah sana, suap sini, 'sedekah' lagi, demi kuasa, kita sanggup tebal muka, sanggup beli orang lain, even membunuh pesaing kita??

3. kerana pujian dan populariti
ini memang selalu sangat jadi punca utama mengapa kita ketepikan suruhan dan larangan Allah SWT. oleh kerana kita ni chantek cun melecun kachak bergaya, satu dunia kena akui..wth? perlu ke nak tayang apa yang kita ada, redha kah Allah dengan perbuatan kita ini? especially for those muslimah, terjagakah aurat anda? disebabkan member kita tayang ke'kachak'an mereka, kita turut tercabar untuk menunjukkan yang kita punya lagi besh, pertandingan ke'kachak'an bermula dan batas aurat terus dipinggirkan..

4. kerana malas dan yang seangkatan denganya
bukan dia yang pemalas,
adik dia
alasan terus diberikan demi mengekalkan keselesaan yang dimiliki. alasan yang paling popular sekali ialah sebab malas dan panas, baik lelaki atu perempuan, sama je.
     "mengapa anda berpakaian begini ye?"
     "senang nak bergerak, pakai seluar panjang? panas ah, lagipun cerewat la nak kena sarung sikit-sikit, boxer ni sarung terus je, pastu gerak, kan mudah? hehe =)" suka pulak
     "cerewet la, lagipun tengah panas ni, eyh, awak lelaki, awak tau apa pasal tudung? awak tau tak, nak pakai tudung ni kena bla bla bla~" aku pulak kena ceramah
Allah menetapkan sesuatu itu demi kebaikan hambanya sendiri, tidak dijadikan suruhan dan larangan itu untuk membebankan kita melainkan hanyalah untuk membantu kita semata-mata. kita sendiri pun tau kan kenapa aurat itu perlu ditutup?

semoga Allah memberi kita 'contact lense' yang mampu mendorong kita ke jalan yang benar, insyaAllah..
wallahualam
wassalam

15 April 2011

Solat Mencegah Maksiat?

Assalamualaikum..


mamat ni baik, dia nak pinjam je moto papa dia
ya ya ya..bertemu kembali kita dalam rancangan, Indahnya Islam..sejak bila pulak aku ada show sendiri entah, ha..topik yang bakal kena kupas pada kali ialah berkenaan solat yang kita selalu dok buat tu, i mean for those who are Muslim, yes MUSLIM


selalu kita dengar kan,
     "solat itu dapat mencegah kita dari melakukan perkara-perkara yang mendatangkang dosa sama ada dosa kecil mahupun besar, dosa-dosa itu dapat dihindarkan jika kita mendirikan solat, sidang hadirin yang dirahmati Allah sekalian~"
(sumber Forum Perdana Ehwal Islam)


bersyukur selagi mampu
but still kita tengok ada je lagi ha mamat tu, sujud dia bukan main lama lagi, sampai imam dah bagi salam pun dia masih sujud lagi, tapi..petang-petang cam kanak-kanak tak cukup sifat lari kat tengah-tengah padang tu ha, bukan perangai kanak-kanaknya itu yang dipersoalkan ye Tuan-tuan dan Puan-puan, pakaian yang disarungkannya itu yang menjadi permasalahan..nya


dan lalu persoalan pun wujud
betulkah solat itu mencegah kita dari melakukan maksiat?

member aku cakap pulak,
maksiat dicegah dengan solat
bro, bukan sama je ke?
aku suka terbalikkan ayat da..
adess~


jadi dalam kanta lekap kasarnya, solat je, tercegah lah maksiat..
yuhuu~ korang pernah makan nasi tak? cuba try korang makan nasik, sudah semesti dan saya yakini bahawa anda tidak akan berasa puas hati, sebab korang makan nasik kucen, miau~ 
solat yang mencegah maksiat adalah solat yang sempurna, bukan tonggan terbalik macam orang sembah berhala (tidak bermaksud menyinggung mana-mana pihak, kang tak pasal-pasal muka aku naik paper), lepas solat, cao, doa tak ada, wirid nya pun entah kemana, ada je benda yang nak dibuatnya, tambah lagi waktu Asar,
    "Assalamualaikumwarohmatullah" (tak sampai 2 harakat, salam kanan je pulak tu)
kalau yang tak menyempat tu, dengan baju Melayu tu la dia turun main bola, sakai


kalau ini la yang kita dok selalu praktikkan, Allah pun buat tak kisah la kalau hamba dia sendiri pun buat kat Dia camtu, macam mana la Allah nak bantu kita mengelak dari buat dosa..


sedikit sebanyak tips mendapatkan solat yang sempurna adalah:
model paksaan, cilok kat google je
1. pakaian yang bersih dari segala jenis kotoran, yang degil mahupun yang dengar kata
yes, korang bayangkan, balik dari main konkrit (praktikal student Civil Engineering), terus solat, bukan la tak boleh, boleh je, bukan najis pun, but keselesaan tu yang membuatkan rase kusyuk tu lari, plus, akan berkaitan plak dengan point yang kedua


2. wudu' yang sempurna, sepertimana yang tercatit di dalam al-Quran
yang rukunya hanya 6 ya, niat, basuh muka, basuh tangan sehingga ke siku, basahkan kulit kepala, basuh kaki sehingga buku lali, dan tertib, maknanya ikut turutan la
sebelum berwudu', cuba hilangkan segala bendalah yang terlekat pada anggota bahagian wudu' seperti dakwat pen, liquid paper, bekas lumpur, kot ade yang suke main gam kertas tu ke, (apa la yang besh nya dengan gam tu, derh..) kalau air tak sampai kat kulit, tak sah ouh..sebab tu kuku kena pendek!


agak-agak, korang bley ke khusyuk kat sini?
3. kusyuk dalam solat, tak ada bola, tak ada awek, tak ada KFC, hanya Allah SWT
fikiran ku melayang-layang..lalalala~ STOP IT! kita ni hamba Allah yang maha lemah lagi maha kerdil, tanpa keredhaan dari Allah SWT, jadi ke apa yang kita nak buat tu? Mustahil boleh selesai dengan sempurna, so think about Allah, bayangkan yang kita betul-betul sedang bercakap dengan-Nya, umpama orang gaji mintak gaji lebey kat majikan dia, silap cakap, pelempang naik, kalo kita fikirkan benda lain masa tengah chatting dengan Allah? hampa pikiaq la sindri


4. istiqamah dalam bertaubat, cuba lawan nafsu-nafsi anda disamping itu (halamak..dah macam karangan SPM la pulak) practice make perfect, dah kalau hari-hari buat, maka jadi terbiasa la, kalau yang positif tak apa, yang negatif tu yang payah tu, dah lepas solat tu, berdoa, minta dengan Allah semoga diperkuatkan iman, agar tak berulang dah kesalahan kesalahan yang pernah kita lakukan di masa lalu




semoga kita dapat menjadi umat Islam yang sebenar, insyaAllah..
wallahualam
wassalam..

10 April 2011

Cakap Cakap Cakap

Assalamualaikum..

wah..minggu lepas study week
buku kiri kanan atas bawah depan belakang tengah, membujur lalu melintang patah
nota tak payah cakap la
umpama melimpah-ruah ke ladang gandum
dan jadi la kok~
( dah merepek dah )
emm..
nak post benda baru pun rasa cam tak ada idea
dah kepala otak fikir pasal exam je
sampai naik tepu dah otak aku ni
kata En Hakim ( roommate aku )
agaknya lembu ni pun dah bosan jadi lembu
ish, aku pun dah tak boleh nak cakap apa dah, study je la selagi termampu
kalau dah jadi gila kang baru stop
tak pun agak-agak dah nak pengsan ke, dah nak demam ke kan
tangkap gambar, tunjuk kat cikgu atau parents
betapa gilanya kami struggle untuk final exam ni
huh
( puas sikit hati )

sambil sambil study tu, mesti nak relax kan fikiran punya kan
so aku pon merayap kan la jari jemari yang agak ramping ni melawati blog-blog orang-orang lain-lain
hah, teqejot qe?? (seleng ah chai)
fuh, ceritanya sangat memikat hati !
gaya penyampaian yang sangat peramah
membuatkan aku rasa nak baca lagi nak baca lagi
betul best ouh dia punya gaya penceritaan, full star lah aku bagi
alah..cerita dia maybe orang lain boleh buat tapi caranya mungkin tak sama
asalnya aku saja je nak tengok muke aku ni dalam google image
mana tau ada lagi insan yang bergelar nazrin izhar
jeng jeng jeng
memang ada kot
lepas tu aku klik la kat gambar tu, then keluar la blog mamat bernama Hakim ni
bukan roommate aku tu ya
Hakim tersebut menceritakan tentang sahabatnya yang bernama Nazrin Izhar
bagi aku, posting dia memang best
tapi bagi korang aku tak tau la
lain orang lain pendapat kan

just aku nak cerita kat sini sebenarnya
seseorang tu boleh jadi seseorang yang handal bercakap kerana pengalamannya, atau kerana kemahirannya
terutama sekali bagi mereka yang hidup secara bersosial
banyak tengok ragam manusia, kongsi cerita
then diorang dapat sesuatu untuk diceritakan kepada orang ramai
ada pulak budak kecik yang baru pandai shuffle gitu
dah pandai bercakap macam cikgu berucap kat perhimpunan rasmi pulak
lapar kot?
kena pulak dia berleter panjang macam gf yang memarahi bf nya kerana kantoi main kayu 'besbol'
mau penampar melayu melekat kat pipi budak tu kang

kemahiran bercakap ini patut ada dalam setiap diri manusia
pesan cikgu saya
dengan bercakap, macam-macam kita boleh buat
especially dalam bab meyakinkan atau menjatuhkan seseorang
maksud aku menjatuhkan semangat ye, bukan ko sepak dia sampai jatuh
tapi awas, kerana mulut badan binasa
ha..berfikir dulu sebelum bertindak
kang tak pasal-pasal kena tembak
haha
wallahualam
wassalam..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...