15 April 2011

Solat Mencegah Maksiat?

Assalamualaikum..


mamat ni baik, dia nak pinjam je moto papa dia
ya ya ya..bertemu kembali kita dalam rancangan, Indahnya Islam..sejak bila pulak aku ada show sendiri entah, ha..topik yang bakal kena kupas pada kali ialah berkenaan solat yang kita selalu dok buat tu, i mean for those who are Muslim, yes MUSLIM


selalu kita dengar kan,
     "solat itu dapat mencegah kita dari melakukan perkara-perkara yang mendatangkang dosa sama ada dosa kecil mahupun besar, dosa-dosa itu dapat dihindarkan jika kita mendirikan solat, sidang hadirin yang dirahmati Allah sekalian~"
(sumber Forum Perdana Ehwal Islam)


bersyukur selagi mampu
but still kita tengok ada je lagi ha mamat tu, sujud dia bukan main lama lagi, sampai imam dah bagi salam pun dia masih sujud lagi, tapi..petang-petang cam kanak-kanak tak cukup sifat lari kat tengah-tengah padang tu ha, bukan perangai kanak-kanaknya itu yang dipersoalkan ye Tuan-tuan dan Puan-puan, pakaian yang disarungkannya itu yang menjadi permasalahan..nya


dan lalu persoalan pun wujud
betulkah solat itu mencegah kita dari melakukan maksiat?

member aku cakap pulak,
maksiat dicegah dengan solat
bro, bukan sama je ke?
aku suka terbalikkan ayat da..
adess~


jadi dalam kanta lekap kasarnya, solat je, tercegah lah maksiat..
yuhuu~ korang pernah makan nasi tak? cuba try korang makan nasik, sudah semesti dan saya yakini bahawa anda tidak akan berasa puas hati, sebab korang makan nasik kucen, miau~ 
solat yang mencegah maksiat adalah solat yang sempurna, bukan tonggan terbalik macam orang sembah berhala (tidak bermaksud menyinggung mana-mana pihak, kang tak pasal-pasal muka aku naik paper), lepas solat, cao, doa tak ada, wirid nya pun entah kemana, ada je benda yang nak dibuatnya, tambah lagi waktu Asar,
    "Assalamualaikumwarohmatullah" (tak sampai 2 harakat, salam kanan je pulak tu)
kalau yang tak menyempat tu, dengan baju Melayu tu la dia turun main bola, sakai


kalau ini la yang kita dok selalu praktikkan, Allah pun buat tak kisah la kalau hamba dia sendiri pun buat kat Dia camtu, macam mana la Allah nak bantu kita mengelak dari buat dosa..


sedikit sebanyak tips mendapatkan solat yang sempurna adalah:
model paksaan, cilok kat google je
1. pakaian yang bersih dari segala jenis kotoran, yang degil mahupun yang dengar kata
yes, korang bayangkan, balik dari main konkrit (praktikal student Civil Engineering), terus solat, bukan la tak boleh, boleh je, bukan najis pun, but keselesaan tu yang membuatkan rase kusyuk tu lari, plus, akan berkaitan plak dengan point yang kedua


2. wudu' yang sempurna, sepertimana yang tercatit di dalam al-Quran
yang rukunya hanya 6 ya, niat, basuh muka, basuh tangan sehingga ke siku, basahkan kulit kepala, basuh kaki sehingga buku lali, dan tertib, maknanya ikut turutan la
sebelum berwudu', cuba hilangkan segala bendalah yang terlekat pada anggota bahagian wudu' seperti dakwat pen, liquid paper, bekas lumpur, kot ade yang suke main gam kertas tu ke, (apa la yang besh nya dengan gam tu, derh..) kalau air tak sampai kat kulit, tak sah ouh..sebab tu kuku kena pendek!


agak-agak, korang bley ke khusyuk kat sini?
3. kusyuk dalam solat, tak ada bola, tak ada awek, tak ada KFC, hanya Allah SWT
fikiran ku melayang-layang..lalalala~ STOP IT! kita ni hamba Allah yang maha lemah lagi maha kerdil, tanpa keredhaan dari Allah SWT, jadi ke apa yang kita nak buat tu? Mustahil boleh selesai dengan sempurna, so think about Allah, bayangkan yang kita betul-betul sedang bercakap dengan-Nya, umpama orang gaji mintak gaji lebey kat majikan dia, silap cakap, pelempang naik, kalo kita fikirkan benda lain masa tengah chatting dengan Allah? hampa pikiaq la sindri


4. istiqamah dalam bertaubat, cuba lawan nafsu-nafsi anda disamping itu (halamak..dah macam karangan SPM la pulak) practice make perfect, dah kalau hari-hari buat, maka jadi terbiasa la, kalau yang positif tak apa, yang negatif tu yang payah tu, dah lepas solat tu, berdoa, minta dengan Allah semoga diperkuatkan iman, agar tak berulang dah kesalahan kesalahan yang pernah kita lakukan di masa lalu




semoga kita dapat menjadi umat Islam yang sebenar, insyaAllah..
wallahualam
wassalam..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...