05 June 2012

Seringkas Mungkin

Assalamualaikum

orang sekarang ni nak yang simple je kan, semuanya fast, sebab kita dah bosan dengan perkataan menunggu..lagipun, masa kita menunggu tu memang macam-macam kita boleh buat, tak nak rugi masa la katakan kan, maka jadilah anda seorang multitasker, seperti saya


dan oleh kerana itu, cara menyampaikan ilmu itu juga perlu mengikut cara hidup semasa, tambah-tambah lagi cara berdakwah, memang bab ni kebanyakan orang akan cepat mengantuk apabila di sebutkan akan ganjaran dan balasan di akhirat kelak, walaupun ustaz kat depan tu dah naik urat-urat kat kepala nak buat lawak, supaya kita tertarik nak mendengar..
 "ko tau, semalam aku denga ceramah, hari ni aku denga ceramah, esok punye esok dan esok esok, lagi, bosan ko tau tak, bosan?! aku da muak la denga bende-bende ni sume, aku da tau la, tak payah ko susah2 nak bazer aer liyo mengtarbiahkan aku, aku tau da la"
dah tu apsal ko buat jugak, sengal

jadi, alternatif yang best nya disini ialah, penyampaian maklumat secara ringkas tetapi padat, tapi jangan ringkas sangat sampai orang pon tak faham..

cerita kasi jelas, paling best, buat grafik, tak payah la nak cerita panjang-panjang kan? lagipun orang memang cepat tertarik dengan gambar yang menarik, tambahan lagi, gambar memang suatu objek yang membantu peringatan


makanya disini, sampaikanlah ilmu yang kita ada itu, walaupun sebaris ayat, kelak ia kan menjadi saham untuk kita ke syurga, insyaAllah..

wallahualam
wassalam..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...