12 March 2011

Pengejar Dikejar

Assalamualaikum..
kemana tu Cik Nab~
kadang tersedar dan kadang-kadang tu tak
mungkin sebab kita dah terbiasa dengan apa yang ada kat depan mata kita
sampaikan benda kecil yang berlaku kat sebelah kita sendiri pun kita tak perasan
sama ada penting atau tidak
benda yang kita anggap tak penting tu mungkin akan memberi kesan impak yang besar kepada kita
dan mungkin
benda yang kita anggap penting itu sebenarnya hanya ingin melekakan kita
selalu sangat aku dengar orang-orang yang mencari pasangan ni berkata
"aku carik awek ni bakn ape, bile aku ade awek, aku rase hidup aku tenang je"
orang yang memberi ketenangan yang kita kejar tu tak semestinya kita dapat
tapi ketenangan dari Allah tu melebihi dari segalanya
orang kata
kita akan merasai perasaan yang sama terhadap seseorang tu
apabila dia rasa sesuatu terhadap kita
aku tak tau sejauh mana kebenaran statement ni
tapi sepanjang pengalaman aku hidup ni
( bajet cam dah lama je hidupnya )
memang aku rasa camtu juga
terutama sekali kalau kita benci orang tu, aku rase dia pun tak suka aku
cara dia layan aku pun aku dah tau

kau rasa?
but dont judge the book by its cover
tapi spesis aku..
judging the book by its cover
hehe
betul la kan, keperibadian menunjukkan akhlak kita
akhlak yang mantap mampu menonjolkan keperibadian yang sempurna
macam tokoh legend kita ( Muslim ) tu
Muhammad SAW
everyone recognizes that he is the perfect man
even the non-Muslim says that too
hah, kita yang beragama Islam ni berbangga la sikit
jangan cuba nak cemarkan nama Islam
kalau betul kita sayangkan Allah, rasul dan agama kita, agama Islam

ok ok, dah tersimpang dah
aku sebenarnya nak cerita tentang kita yang selalu mengejar apa yang kita
dan mencerca apa yang kita tak suka apabila memperolehinya
dari segi kebendaan atau apa-apa pun
manusia memang suka mengkritik
tambah lagi pengkritik
asyik nak mengkritik je
tapi kan, dah memang kerja dia mengkritik
mengkritik juga lah kerjanya
ah
tak kira la benda tu best atau tidak
selagi kita tak dapat apa yang kita nak
kita tetap komen komen komen
bak kata pepatah bagi betis nak paha
dah tu, apa yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran

contoh yang aku rase best kat sini ialah..
bayagkan lah korang tengah syok same sorang boy/girl ni
dalam mase korang kejar dia
ada orang lain yag kejar korang
aku rasa lah kan, kalau dah sure sure orang yang kita kejar tu dah berpunya
dan dah sure sure punya lah korang akan dihampakan
even kalau korang dapat pun boy/girl tu
orang sekeliling mesti cakap korang ni perampas kan
haha
jadi aku rase baik korang terima je orang yang mengejar korang tu
mungkin ada kebaikan yang tersembunyi pada diri dia
fikirkan yang positif, kalau betul dia tak ngam dengan kita
tak pa lah, selagi ada yang nak berkawan dengan kita, kita kena terima
tapi kalo dia jenis orang yang sakay
anda faham kan SAKAY
jangan la gatal-gatal juga nak berkawan dengan orang camtu
tinggal kan je jauh-jauh

hujan merupakan salah satu rahmat yang besar daripada Allah SWT
mesti korang pernah terbaca, terdengar atau ter yang seangkatan dengannya

bila kita minta hari yang indah, Allah turunkan hujan
jangan lah kita cepat putus asa dengan ketentuan-Nya
setiap apa yang Allah jadikan tu ada sebabnya
hujan yang Allah turunkan tu membawa gandaan kecerian bila lahirnya sang pelangi
nyaman rasa di hati kan
bagi yang tak merasai tu..hati korang dah keras kot?
banyak-banyak la berzikir ya
kurang kan gelak sakan, habis semua ilmu keluar kang


jadi kesimpulannya
redha dengan setiap ketentuan
tabah dalam setiap dugaan
kukuhkan iman bagi menghadapi godaan
isyaAllah
kemanisan iman itu akan terasa
wallahualam
wassalam..

6 comments:

✿puteri✿ said...

naz,nara tgk,cntk gmbr profile naz. :P hehe.
mcm askar la plak. :P

nazrin izhar said...

wah..tq tq, comeyl bukan? hehe

✿puteri✿ said...

comey ke??xkot.tlg la jgn prasan ye.. :P

nazrin izhar said...

alah, sejak azali lagi
memang x comeyl pon
tapi rupa tetap ade

✿puteri✿ said...

^_^....

Farah Rowaida Fauzi said...

in short, love those who love you ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...