27 May 2014

Kenapa?

Assalamualaikum

"Assalamualaikum??"
"Ye, waalaikumussalam. Dah tak reti nak bagi salam elok-elok dah ke?"
"Saya bagi salam tadi puan buat tak tau je"
"Tak nampak ke orang tengah buat kerja ni"
"Ye lah..saya tak kacau kalau saya takde hal"



Kembali menyemak kertas-kertas yang berada di atas mejanya, mengerak-gerakkan tangan seperti sedang menulis sesuatu.



"Kamu nak apa ni"
"Saya nak tanya pasal bilik saya"
"Hah kenapa, nak tukar jugak?"
"Tak..bukan macam tu, saya cuma nak tahu lah..bukan ke sepatutnya saya dapat bilik yang saya minta sem lepas?"
"Sekarang ni awak nak bilik ke tak nak?"



Perempuan itu mula memalingkan mukanya ke arah pemuda itu.



"Ye, saya nak..tapi saya perlu tahu lah sebabnya, kenapa saya tak boleh dapat bilik yang saya nak tu"
"Mana lagi penting, awak dapat bilik, atau tak dapat langsung?"
"Mestilah dapat bilik"
"Kalau macam tu, duduk je dekat bilik yang kami dah tetapkan"
"Puan, saya nak tahu sebabnya saya tak dapat dudku bilik yang saya nak. Lagipun, saya bayar sewa bilik tu ye, bukannya saya duduk free je"



Pemuda itu mula meninggikan suara, barangkali, mungkin kerana tidak tahan dengan sikap wanita itu yang tidak menjawab soalannnya.



"Awak ingat, awak ada duit, semua awak boleh dapat lah?"
"Bukanlah macam tu..tapi puan anggap saya macam seorang yang takde hak, sedangkan saya bayar duit sewa bilik tu"
"Dah tu, awak nak say buat apa, dapatkan bilik tu untuk awak?"
"Kalau boleh, saya sangatlah berterima kasih.."
"Awak tau tak, lepas je kami key-in data-data tu semua, bukan senang nak tukar balik. Paling awal pun awak boleh dapat bilik yang awak nak tu, mungkin semester depan"
"Baik, saya faham..tapi, macam mana boleh tersalah key-in data tu?"
"Mana saya tau, diorang suruh saya key-in data, saya key-in je lah, mana saya tau ada yang dah mintak-mintak bilik sendiri"



Sejurus selepas itu, wanita terbabit terus meninggalkan pemuda tersebut. Kelihatan dia sedang bercakap-cakap dengan telefonnya, ada hal yang penting agaknya.

Dan, seorang wanita yang lebih muda, datang memulakan bicara.



"Sebenarnya, kami ni baru je dipindahkan ke bahagian ni..tak tau pulak pasal bilik-bilik yang dah direserve ni.."
"Ouh macam tu..kalau begitu ceritanya, tak apa lah..kalau saya sendiri yang kena, saya pun tak tahu.."
"Ermm, kami mintak maaf lah ye dik, kalau kami tahu, kami dah key-in awal-awal dah.."
"Takpe lah kak, saya cuma nak tahu kenapa je..bukannya nak pertikai atau persalahkan pihak akak"
"Harap adik tak ambil hati lah ye, akak tu memang angin sikit.."
"Takpe lah kak, mungkin dah ramai datang sini tanya pasal bilik-bilik tu kot..sebab tu dia jadi tertekan. Ok lah kak, terima kasih"
"Erm, sama-sama.."







Aku nak beli rumah, tapak corner lot. Boleh buat tempat guling-guling di masa lapang nanti, ajak isteri sparring, ajar anak buat backflip.

"Sekarang ni awak nak rumah ke tak?"





gambar hiasan semata-mata, tiada kaitan dengan cerita






Manusia memang susah nak mengaku salah.

wallahualam
wassalam..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...