01 May 2011

Itu Bukan Tugas Anda

Assalamualaikum

saya sedar boss anda kemetot
keadaan bos anda apabila anda mengambil alih tugasnya? selaku kuli setia, adakah anda berhak mengarahkan pembantu peribadinya menggilapkan kuku kaki anda? sah..kalo bos yang jenis kepala baran punya tu, anda bakal mendapat pekerjaan baru iaitu melepak dirumah

situasi yang sama disini dimana, kita telah mengambil alih bahkan menukar apa yang telah Allah tetapkan, cerita sekarang ni bukan pasal jodoh dan rezeki, tetapi pasal ajal dan maut.

aku tak tau, dikalangan Islam, Hindu atau Buddha, agama yang mana paling banyak bunuh diri, tapi aku rasa, tak ada agama yang membenarkan penganutnya membunuh diri.
anda sleepwalker? hehe
think this rasionally, keburukan lagi banyak daripada kebaikan, mungkin kita akan rasa lega bila kita dah bunuh, dah tak ada masalah lagi untuk difikirkan, lagipun, kata dah mati, memang la..tapi, orang lain yang masih hidup berkemungkinan akan menerima masalah dan impak yang lebih besar. walaupun anda hidup berseorangan, kehadiran kita sebagai insan di muka bumi ni ada maknanya.

Firman Allah SWT,
     "Tidak Aku jadikan manusia dimuka bumi ini melainkan untuk beribadat kapada-Ku semata-mata"
setiap apa yang kita buat, niat kita mestilah lillahitaa'la, kerana Allah semata-mata, bunuh diri kerana Allah taa'la??

ringkasnya disini, hanya Allah SWT sahaja yang berhak menentukan ajal maut seseorang itu, bukan tugas kita untuk mencabut nyawa kita sendiri, sebab itu di sisi hukum Islam, HARAM BAGI MEREKA YANG MEMBUNUH DIRI.
fikir sampai masak kepala
 ajal maut mampu mendekatkan diri kita kepada Allah SWT, setiap kali kita teringat akan mati, secara tidak lansung kita akan takut akan balasan yang akan kita terima sesudah kita mati kelak. sebab tu, orang yang selalu ingat akan mati adalah orang yang bijak kerana setiap apa yang dia lakukan akan dilakukan dengan bersungguh dan berhati-hati supaya tidak menyesal di kemudian hari.

apa-apa pun yang kita buat, fikirkan secar menyeluruh, bukan tentang kita saja, tapi termasuk hukum halal haram, family, komuniti, maybe nature pun akan effect? mana la kita tau kan..

wallahualam
wassalam..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...