22 September 2013

Tabah Wahai Sahabat!

Assalamualaikum

alhamdulillah..musim hujan dah berhenti di sekitar kawasan Perak, semoga tempat-tempat yang belum disinggahi hujan tu bersabarlah sedikit masa lagi, kelak mestikan sampai juga ^^

"Hidup tak selalunya indah
Langit tak selalu cerah
Suram malam tak berbintang
Itulah lukisan alam
Begitulah aturan Tuhan"

Lukisan Alam - Hijjaz

hidup tak selalunya indah, sepertimana yang kita inginkan. Adakala kita berada diatas, dan adakala kita berada dibawah. Tapi, sesuatu yang perlu kita ingat bahawa, yang diatas tidak akan selamanya berada diatas, dan yang dibawah tak kan terus berada dibawah. Umpama roda yang berputar setiap masa, sungguh, Allah itu Maha Adil, Maha Pengasih lagi Maha Mengasihani

mungkin, dengan kemewahan itu kita diuji, samada masih ingatkah kita dengan Dia, Tuhan yang memberikan segala kemewahan yang kita ada..

dan disaat itu, peranan seorang sahabat itu juga turut diuji, masih setiakah mereka bersama kita. Saat senang dulu bersama gelak ketawa..kini saat kita sedang bersusah payah, adakah masih kekal persahabatan itu?

lain orang, lain caranya. Mungkin sahabat kita itu jenis yang betul-betul ambil berat tentang kita, cumanya dia tak tahu cara yang sepatutnya dia lakukan untuk menyenangkan hati kita. Mungkin dia juga sedang menghadapi masalah yang kita sendiri tak pasti puncanya

dan ketika itu, kita diuji kembali. Bagaimana seharusnya kita bertindak balas dengan situasi semasa, dengan masalah yang kita sendiri hadapi, dan masalah sahabat kita yang mungin lebih besar daripada yang sedang kita hadapiujian demi ujian akan lebih menguatkan kita untuk terus hidup didunia sebelum sampai ke persinggahan kita yang terakhir. Cuba sedaya upaya untuk menyelesaikan masalah yang kita hadapi dengan sendirian disamping memohon kepadaNya, insyaAllah, bantuan itu akan muncul dari arah yang tak disangka-sangka. Tidak salah jika kita cuba meminta bantuan, tapi jangan terlalu mengharap pada insan yang maha lemah, mereka juga diuji sama seperti kita.

tapi kita sebagai sahabat yang membantu, cuba bantu mereka yang memerlukan, sekadar mana yang kita mampu. Mungkin masalah yang kita sedang hadapi itu sangat kceil jika dibandingkan dengan masalah yang sedang mereka hadapi? InsyaAllah, Allah akan selalu bersama mereka yang yakin dengan janji-janjiNya ^^buat sahabatku..
andai disaat itu kau perlukan aku, aku minta maaf. Aku tahu, peritnya hari-hari yang kau lalui tanpa sahabat yang menemani mu, berkongsi beban masalah yang kau hadapi. Aku terlalu sudi untuk menerima segala beban yang kau hadapi, sungguh aku sanggup untuk menerima segalanya, demi kau wahai sahabatku. Akan tetapi aku tidak pasti, apa yang seharusnya aku lakukan. Adakah dengan memberi kata-kata semangat, kau akan lebih tabah? Atau mungkin lebih membebankan, kerana mengingatkan kau dengan masalah yang sedang berlaku. Sungguh aku tersangat keliru akan apa yang harus aku lakukan, untuk mengukir kembali senyuman di bibir mu, mengembalikan nada tawa yang pernah kita kongsi bersama. Jika aku mampu, mungkinkah sama lagi dengan hari-hari yang telah berlalu?Adakah tawamu itu ikhlas atau sekadar ingin mengambil hatiku, yang cuba menghiburkan mu? Seringkali aku mencuba utnuk membuat mu tertawa, sungguh, aku tahu sakit dan peritnya hati yang kau rasa. Bukan aku tidak tahu akan apa yang sedang kau hadapi, malah aku sangat faham, dan aku cuba untuk buatkan kau lupa dengan masalah itu, meskipun hanya seketika waktu! Aku faham jika kau kata aku insan yang tidak berperasaan, tidak memahami seorang sahabatnya yang sedang susah..tak mengapa, aku terima, asalkan kau tersenyum tika bersama denganku! Sekurang-kurangnya, hatimu senang buat seketika :')
Maafkan aku sahabatku..aku tersangat keliru..dapatkah aku terus menjadi sahabat mu yang setia..

wallahualam
wassalam..

1 comment:

Anonymous said...

:')

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...